Al het nieuws

Van onze correspondent
The Bottom - Vorige week was een team van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI) op Saba om het seismisch- en vulkaanmeetnet te onderhouden.

besseisHet team, onder leiding van vulkanoloog Elske de Zeeuw van Dalfsen, heeft als hoofddoel de veiligheid van het eiland te waarborgen en voorbereid te zijn op seismische en vulkanische gebeurtenissen.
Het netwerk is bedoeld om Mt. Scenery en de seismische activiteit continu te monitoren, vroegtijdige waarschuwingen voor vulkanische onrust en mogelijke tsunami's mogelijk te maken en gegevens te leveren aan het Pacific Tsunami Warning Center. ,,Met dit meetnet kan vroegtijdig worden gewaarschuwd bij vulkanische onrust of tsunami's door aardbevingen. In het geval van een aardbeving zijn we in staat om informatie te geven over de locatie, omvang en diepte van de aardbeving”, aldus De Zeeuw van Dalfsen.
Het routineonderhoud omvat regelmatige systeemcontroles, het opruimen van vegetatie, software-updates, het ophalen van gegevens en het repareren van beschadigde apparatuur. In 2022 werden vier experimentele GNSS-eenheden geïnstalleerd om oppervlaktevervormingen te detecteren, waardoor de monitoringmogelijkheden niet alleen op Saba, maar ook in andere regio's mogelijk worden verbeterd. De apparatuur wordt op afstand beheerd, met waarschuwingen voor operationele storingen. Voor kleine problemen wordt soms lokale hulp ingeroepen, terwijl het team het eiland twee keer per jaar bezoekt voor complexere onderhoudsbehoeften. ,,De lokale overheid is altijd erg ondersteunend geweest. Helpen met toestemming voor de bouw van een monitoringsite, hulp vragen aan het leger om apparatuur en bouwmaterialen naar Grey Hill te dragen en het belang van ons werk uitleggen aan de bewoners. Zonder deze steun zou het onmogelijk zijn om ons werk te doen”, aldus De Zeeuw van Dalfsen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.