Al het nieuws

Van onze correspondent
The Bottom - Het Kiescollege van Saba heeft afgelopen dinsdag gestemd voor de Eerste Kamer. Alle vijf de stemmen gingen naar PvdA-senator Jeroen Recourt. PvdA en GroenLinks hebben hun krachten gebundeld in de Eerste Kamer.

SabapvdaDe rol van het Kiescollege op Saba en op de andere eilanden is bij veel mensen niet zo bekend maar speelt volgens de overheid wel een belangrijke rol in het proces om de 75 nieuwe leden van de Eerste Kamer te kiezen. Het doet dit samen met de Kiescolleges van Bonaire en Sint Eustatius, het Kiescollege voor Nederlanders in het buitenland en de Provinciale Staten.
Drie van de vijf leden van het Kiescollege, Elsa Peterson, Rolando Wilson en Vito Charles, stemden om 9.00 uur in het tijdelijke stembureau in de rechtszaal van het Government Administration Building in aanwezigheid van de voorzitter van het hoofdstembureau, gezaghebber Jonathan Johnson. Twee leden stemden bij volmacht namens de twee andere leden van het Kiescollege, Bruce Zagers en Eviton Heyliger. ,,Wij vinden onze participatie belangrijk om de belangen van de Sabanen in Den Haag te blijven behartigen, met name bij belangrijke zaken als het sociaal minimum en andere zaken die onze sociaaleconomische ontwikkeling raken. Het is belangrijk om die invloed te hebben”, aldus Charles.
Dit heeft volgens Peterson vooral zin wanneer de leden zich verenigen en gelijk stemmen. ,,Dan kunnen we helpen om het verschil te maken dat nodig is. Het gaat er ook om dat je serieus genomen wilt worden bij verkiezingen. We hebben het grondwettelijke recht gekregen om inspraak te hebben in de samenstelling van de Eerste Kamer en moeten daar gebruik van maken”, aldus Peterson, die de op een na hoogste stemmentrekker was bij de verkiezingen van 15 maart 2023 voor het Kiescollege.
De vijf leden van het Saba Kiescollege stemden allemaal op de gecombineerde PvdA/GroenLinks-lijst die volgens hen het beste voor heeft met Saba. De PvdA zocht steun op Saba en Bonaire om op de PvdA/GroenLinks-lijst te stemmen. De Windward Islands People’s Movement (WIPM) was de enige partij die deelnam aan de verkiezingen van 15 maart voor het Kiescollege.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.