Al het nieuws

Partij van Zagers verliest twee zetels aan PLP

Van onze correspondent
The Bottom - De verkiezingen voor de eilandraad van Saba zijn gewonnen door de Windward Islands People's Movement (WIPM) van Bruce Zagers. De partij behaalde 3 zetels.

besverkiesDe nieuwe Party for Progress, Equality and Prosperity (PEP) van Saskia Matthew behaalde 2 zetels in de eilandsraad. Bij de verkiezingen in 2019 ging de WIPM nog met alle 5 de zetels in de eilandsraad aan de haal.
In totaal zijn er op Saba 1.040 geldige stemmen uitgebracht voor de eilandsraad, waarvan er 617 naar de WIPM gingen en 324 naar de PEP. Om een zetel te bemachtigen moesten partijen 208 stemmen halen, de zogenoemde kiesdrempel. De blanco lijst van Dave Levenstone kreeg 95 stemmen en vier mensen stemden op de nieuwe Saba Caring People Party van Enrico Cuchie Klaber.
Kort na 23.00 uur maakte gezaghebber Jonathan Johnson woensdag de voorlopige verkiezingsresultaten bekend in het Government Administration Building en ook noemde hij de namen van de vijf voorlopige eilandsraadsleden: Hemmie van Xanten (PEP) met 26 stemmen, Saskia Matthew (PEP) met 137 stemmen, Eviton Heyliger (WIPM) met 122 stemmen, Rolando Wilson (WIPM) met 84 stemmen en Bruce Zagers (WIPM) met 191 stemmen.
Om 17.00 uur hadden 726 personen, zijnde 58 procent van de kiesgerechtigden, gestemd voor de eilandsraad en 396 voor het Kiescollege (43 procent). In zijn update van 19.00 uur, de laatste voor de sluiting van de stembureaus, kondigde Johnson aan dat 921 personen (73 procent) op de eilandsraad hadden gestemd en dat 489 (53 procent) hun stem hadden uitgebracht op het Kiescollege. Na het sluiten van de stembureaus bleek uiteindelijk 80 procent van de 1.259 kiesgerechtigden een stem voor de eilandsraadsverkiezingen te hebben uitgebracht. Saba heeft over het algemeen een zeer hoge opkomst voor verkiezingen. Tijdens de vorige eilandsraadsverkiezingen op 20 maart 2019 kwam 92,12 procent van de 1.078 kiesgerechtigden naar buiten om te stemmen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.