Al het nieuws

Van onze correspondent
The Bottom - Een kleine delegatie van de Europese Unie (EU) was afgelopen woensdag op Saba om de autoriteiten te ontmoeten en de door de EU gefinancierde projecten te bezoeken, met name de projecten voor hernieuwbare energie.

SabaSolarHet was eigenlijk een beleefdheidsbezoek om het nieuwe hoofd Samenwerking van de EU-delegatie in Guyana, voor Suriname en verantwoordelijk voor Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Saint Barthelemy, Sint Eustatius en Sint Maarten Joan Nadal Sastre voor te stellen. Managing director van de Saba Electric Company (SEC) Mark Zagers en SEC-project director David Leonce gaven een rondleiding door het zonnepark naast de luchthaven. De zonneparken zijn gefinancierd door het Europees Ontwikkelingsfonds (EDF) met gedeeltelijke financiering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).
Na de rondleiding volgde een presentatie over de hernieuwbare energieprojecten van SEC waarin onder meer onderzoek wordt gedaan naar de haalbaarheid van windenergie en extra zonne-energie in combinatie met meer batterijopslag. Dit project zal Saba volgens de overheid in staat stellen om haar langetermijnvisie van honderd procent duurzame energie te benaderen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen voor elektriciteitsopwekking tegen 2025 te verminderen. De EU stelt in het kader van haar Green Deal-programma 2021-2027 ruim vier miljoen euro beschikbaar voor hernieuwbare energie op Saba. ,,Saba is op de goede weg om de transitie naar hernieuwbare energie te maken. We zijn erg blij met de vooruitgang die is geboekt. Saba dient als voorbeeld voor het Caribisch gebied. Het is goed om te zien dat het eiland hernieuwbare energie zeer serieus neemt en een voortrekkersrol op zich neemt. Dit zal de CO2-uitstoot verminderen en Saba promoten als groene bestemming”, aldus Nadal Sastre.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.