Al het nieuws

Van onze correspondent
The Bottom - Gezondheid Farms op Saba is erin geslaagd om fase 1 van het project met hydrocultuur af te ronden en dagelijks een mix van acht verschillende kruiden en sla aan de supermarkten te leveren. Hiermee is vijftig procent van de infrastructuur voltooid en nu is goedkeuring gevraagd voor fase 2 van het project.

SabatelenDe opdracht aan Gezondheid Farms was om gewassen zo snel mogelijk op de markt te brengen om vertrouwen en goedkeuring te krijgen om door te gaan met fase 2 van het hydroponics-project van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Nederland (LNV). Hydrocultuur of hydroponie is het kweken van planten in water, waaraan de noodzakelijke voedingsstoffen zijn toegevoegd. Sla- en kruidenvariëteiten werden geselecteerd om proeven uit te voeren en nu de teelt op water een succes blijkt is er volgens de overheid behoefte om andere gewassen op de markt te brengen die misschien meer prioriteit hebben dan sla. ,,Het is tijd om te overwegen om lokaal geteelde tomaten, komkommers, paprika’s, aubergine, gele pompoen, courgette, pitloze watermeloen, cantaloupes, aardbeien, bosbessen, druiven en basilicum aan de gemeenschap te leveren”, aldus de overheid. Knol- en wortelgewassen zoals aardappelen, wortels, bieten en cassave groeien niet goed in hydrocultuur, dus die producten blijven op de traditionele manier geteeld worden.
De komende vier maanden zullen teeltproeven met de bovengenoemde gewassen worden uitgevoerd om gegevens te verzamelen over luchttemperaturen, vochtigheidsniveaus, CO2-niveaus en waterkwaliteit met betrekking tot voedingsmengsels die deze nieuwe variëteiten van gewassen in het tropische klimaat nodig hebben. Alle gewassen worden hydroponisch geteeld op kweekrekken op wielen die aan elkaar kunnen worden gekoppeld. De gewasproductie wordt van binnen naar buiten verplaatst zodat de zonnestralen kunnen worden gebruikt. ,,De manier van telen is een echt hybride systeem met het beste van twee werelden, zonlicht dat gebruikmaakt van computergestuurde voedselveiligheidsmaatregelen om gewasproducten het hele jaar door te verzekeren, non-stop.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).