Al het nieuws

Van onze correspondent
The Bottom - Donderdag was de laatste dag van het bezoek van de Saba-delegatie aan Den Haag.

besoptimistischGedeputeerde Bruce Zagers zei, eenmaal terug op Saba, dat de gesprekken met het ministerie van BZK over de verdeling van de envelop van 30 miljoen euro nog gaande zijn maar dat hij optimistisch is en dat de uitkomst voor Saba zal leiden tot een verbetering van de vrije uitkering.
,,Het is voorbarig om te voorspellen wat de uitkomst precies zal zijn, maar we verlieten Den Haag met het optimistische gevoel dat er iets zal worden gedaan om de vrije uitkering te verhogen om het Openbaar Lichaam Saba zo beter in staat te stellen zijn taken uit te voeren”, aldus Zagers. In de Voorjaarsnota van de Nederlandse regering wordt over enkele weken duidelijkheid gegeven over de verdeling van de envelop met 30 miljoen euro. De bewuste envelop, die in het regeerakkoord is toegewezen aan de drie Caribische Nederlandse eilanden, was een veelbesproken onderwerp. Er zit geld in voor de verhoging van de vrije uitkering en armoedebestrijding en is in alle bijeenkomsten besproken. Ook zijn er andere budgetten beschikbaar voor natuur- en klimaatgerelateerde projecten in Caribisch Nederland (CN). ,,Door het regeerakkoord is er hernieuwde energie voor de eilanden. Het was positief om te zien dat alle ministeries weer graag willen bijdragen aan investeringen in de eilanden”, aldus Zagers.
Met het voorstel om een taskforce op hoog niveau in te stellen, een onderwerp dat op Saba is besproken met staatssecretaris van Koninkrijkszaken en Digitalisering Alexandra van Huffelen, is volgens Zagers nog niets gedaan. Daarom heeft hij dit onderwerp tijdens de bijeenkomsten aan de orde gesteld. ,,Er is weinig urgentie geweest van de Rijksoverheid om passende oplossingen te vinden voor deze problemen die de eilanden nadelig beïnvloeden. Het opzetten van zo’n taskforce die een mandaat heeft om zich te concentreren op de kritieke bankkwesties, de kosten en complexiteit van zakendoen en het ontbreken van notariële diensten is van het grootste belang”, zo merkte hij op.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).