Al het nieuws

Van onze correspondent
The Bottom - Saba heeft Sint Eustatius weer in de categorie van laagrisicogebieden geplaatst en Bonaire naar de middenrisico-categorie. Dit maakte gezaghebber Jonathan Johnson afgelopen vrijdag bekend in een toespraak.

F12 BES reisbeperkingenVolgens de geactualiseerde risicocategorisatie zijn St. Eustatius, Anguilla en St. Kitts & Nevis gebieden met een laag risico van waaruit bij aankomst op Saba geen quarantaine of tests nodig zijn. Bonaire en Canada worden gekwalificeerd als gebieden met een middelgroot risico, wat inhoudt dat er niet getest hoeft te worden maar dat quarantaine bij aankomst wel noodzakelijk is.

,,Reizen van en naar St. Eustatius is mogelijk zonder quarantaine. Door de gemiddelde risicostatus van Bonaire kunnen personen voor medische doeleinden naar Bonaire reizen en het strikte ZVK-protocol volgen om niet in quarantaine te hoeven bij terugkeer naar het eiland. Andere reizigers van Bonaire moeten nog wel in quarantaine”, aldus Johnson.

Voor de hoogrisicogebieden Curaçao, Aruba, St. Maarten, de Dominicaanse Republiek, Europa, Zuid-Amerika, Midden-Amerika en Noord-Amerika (behalve Canada) blijven quarantaines en tests voor en na aankomst van kracht.

De verplichte quarantainetijd wordt verlaagd van 14 naar 10 dagen. ,,Quarantaine is tijdens deze pandemie een zeer effectieve maatregel gebleken”, legt Johnson uit. ,,We weten allemaal dat het nuttig en noodzakelijk is om de introductie en verdere verspreiding van Covid-19 te voorkomen." Maar er is volgens de gezaghebber ook een keerzijde aan een lange quarantaine. ,,Het kan zijn tol eisen en een negatief effect hebben op inkomen, schoolresultaten en lichamelijke en geestelijke gezondheid. Recent bewijs toont aan dat meer dan 99 procent van de geïnfecteerde mensen na 10 dagen symptomen vertoont. En door aan het einde van de quarantaine mensen uit risicogebieden te blijven testen, kunnen we het risico nog verder verkleinen.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).