Al het nieuws

Van onze correspondent

The Bottom - Het Openbaar Lichaam Saba start binnenkort een project om het probleem van de loslopende geiten op te lossen.

geitenDit project, dat de al lang bestaande kwestie van vrij rondlopende geiten op het eiland moet aanpakken, zal drie jaar duren en wordt uitgevoerd met steun van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Op Saba is het probleem van vrij rondlopende geiten complex, gelaagd en met de samenleving verweven. Het raakt bijna elk facet van het leven op Saba. Hoewel het belangrijkste doel van dit project het verwijderen van vrij rondlopende geiten is, heeft het ook tot doel de duurzame geitenhouderij te verbeteren en te ondersteunen en de landbouw op Saba te ontwikkelen. Andere doelen zijn verbetering van het dierenwelzijn, een verhoogde productie van verse en lokale producten, het herstel van de natuurlijke vegetatie van Saba en het aanpakken van erosie.

Het projectteam bestaat uit lokale coördinator Justin Simmons-de Jong, specialisten op het gebied van invasieve diersoorten Peter Haverson en Alex McDougall en LNV-coördinator Anne de Boer. Vanwege de complexiteit en de aard van geiten, is de wereldwijd bewezen en erkende methode van het afschieten van de dieren volgens de specialisten ook op Saba de beste methode. Eigenaren van vrij rondlopende geiten krijgen een uitstelperiode van drie maanden, waarin ze hun dieren kunnen verwijderen door ze zelf af te schieten of in hokken te plaatsen.

Het idee achter dit project is om een meer gecontroleerde, duurzame en humane manier van geitenhouderij aan te moedigen en te faciliteren. ,,Door geiten op een gecontroleerde manier te fokken, ontstaat een vleesproduct van betere kwaliteit, dat boeren lokaal kunnen verkopen of naar naburige eilanden kunnen exporteren voor een betere prijs. Nadat de geiten zijn verwijderd, krijgen bewoners bovendien de kans om hun eigen groente- en fruittuinen aan te leggen om de lokale voedselproductie te verhogen”, aldus het eilandbestuur.

Met toegang tot gesubsidieerde veterinaire zorg en hulp bij het kopen van geitenvoer, zullen de eigenaren hun dieren kwaliteitszorg kunnen bieden zodat ze tijdens de toenemende droge perioden niet, zoals nu het geval is, in aanzienlijke aantallen sterven door verhongering, ondervoeding, uitdroging en parasitaire plagen. Gevallen van erosie doordat de geiten alles kaal hebben gevreten zijn overal in de lagere en kustgebieden van Saba te zien. ,,Sediment van erosie op het land komt uiteindelijk terecht in de omringende wateren en bedreigt de gezondheid van de koraalriffen van het eiland, een van de belangrijkste toeristische attracties en de thuisbasis van een schat aan mariene biodiversiteit. Het project is dan ook een belangrijke maatregel bij de uitvoering van het Koraalherstelplan, onderdeel van het Natuur- en Milieubeleidsplan Caribisch Nederland 2020-2030.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.