Al het nieuws

Van onze correspondent

The Bottom - Gedeputeerde van sociale zaken, Rolando Wilson, heeft vrijdag een update over de hulp die Saba heeft ontvangen van de Nederlandse overheid in verband met het coronavirus en de acties die zijn ondernomen op het eiland. beswilsonDe twee regelingen voor Caribisch Nederland (CN) zijn vergelijkbaar met die in Europees Nederland, het noodpakket van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de regeling van het ministerie van Economische Zaken en het Klimaat (EZK). Van de 226 aanvragen voor het SZW-noodpakket zijn er inmiddels 200 goedgekeurd, 12 afgekeurd en 14 in behandeling. Elf van de veertig bedrijven die de EZK-regeling hebben aangevraagd is deze geweigerd.

Het noodpakket van het SZW biedt financiële ondersteuning en loonsubsidie aan ondernemers, ontslagen werknemers en zelfstandigen. De EZK-regeling gaat om een eenmalige betaling van 4.400 dollar en sinds kort ook 2.200 dollar voor ondernemers die te maken hebben met een inkomstenderving die gelijk is aan de genoemde bedragen. Deze regeling eindigt op 12 juni 2020 waarna de situatie zal worden geëvalueerd en waarschijnlijk zal worden verlengd.

Gedeputeerde Wilson zei dat het Openbaar Lichaam Saba 103 families heeft geholpen tijdens de lockdown. Bovendien zijn er ambtenaren vrijgemaakt om de supermarkten te helpen met het wegbrengen van boodschappen. De Saba Lions Club overhandigde 50 voedselpakketten voor de kinderen. ,,Wij als overheid blijven hulp bieden waar nodig. Wij zijn de ministeries in Nederland dankbaar voor hun steun. De samenwerking met en de steun van de Nationale overheid ging erg snel en dit toont aan dat het goed is dat we een deel van Nederland zijn geworden. Samen met St. Eustatius en Bonaire waren we in staat om veel te bereiken voor de gemeenschappen van onze eilanden”, aldus Wilson. Hij bedankte de gezondheidszorg, de politie, het Rode Kruis, de supermarkten en de apotheek voor hun inzet.

,,Ik ben blij dat alle afdelingen van de overheid hun taken serieus hebben genomen en zodoende uitstekend werk hebben verricht voor ons eiland en de mensen. We zullen doorgaan om onze rol op ons te nemen, met in het achterhoofd dat we nog steeds niet van deze Covid-19-pandemie af zijn. We moeten voorzichtig blijven in alles wat we doen. Ik dring er bij onze gemeenschap op aan om door te gaan met het in acht nemen van de fysieke afstand en om door te gaan met het desinfecteren van de handen."

Wilson vroeg iedereen om alert te zijn en voorzichtig. ,,Over minder dan twee weken begint het orkaanseizoen. De overheid vraagt aan alle burgers om te beginnen met het opruimen rond hun huis en in hun buurt. Het is geen gemakkelijke tijd waarin we worden geconfronteerd met de coronacrisis, terwijl we ons ook moeten voorbereiden op het orkaanseizoen. Laat we niet vergeten dat we allemaal veerkrachtige mensen en een sterke gemeenschap zijn.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).