Al het nieuws


Van een onzer verslaggevers
The Bottom - Het Amerikaanse Cable News Network (CNN) heeft Saba in het zonnetje gezet. De website besteedt aandacht aan het kleine, maar prachtige Caribische eiland door haar lezers te informeren over de toeristische bestemming, cultuur en beste hotspots.

saba,,Saba zou een minderwaardigheidscomplex moeten hebben. Het Caribische eiland van vijf vierkante kilometer, een bijzondere gemeente van Nederland, is immers van veel landkaarten weggelaten. Zelfs voor de meest slimme reiziger is het vaak een bestemming buiten de radar met een naam van onzekere uitspraak (spreek uit ‘Say-bah’)”, aldus CNN.
,,Een schaarste aan cruiseschepen en stranden kan verklaren waarom Saba geen grote toeristische trekpleister is. Toch voelen de inwoners, velen met een afkomst die teruggaat tot de Europese nederzetting van het eiland in de 17e eeuw, zich nauwelijks buitengesloten. Integendeel, ze koesteren hun eilandparadijs dat de thuisbasis is van zowel kalmerende als opwindende bezienswaardigheden en activiteiten, die slechts een kleine groep bestaande uit duikers en wandelaars heeft ontdekt.”
Het eiland zou volgens CNN bij iedereen geliefd zijn, of je nu op zoek bent naar actie of rust.
,,Het Winair Twin Ottertoestel vliegt vanuit Sint Maarten rechtstreeks naar deze machtige, maar slapende vulkaan. De ervaring wordt huiveringwekkend nadat het vliegtuig scherp draait: een wild landschap vult de cabinevensters terwijl het vliegtuig parallel loopt met steile, torenhoge rotswanden. Piloten moeten daarna op een baan van slechts 400 meter zien te landen, wat vaak wordt geclassificeerd als ‘s werelds kortste commerciële landingsbaan.”
Eenmaal geland, vervolgt CNN, worden de bezoekers verwelkomd met een gemeenschapsgevoel door het intieme eiland met iets meer dan 2.000 inwoners. Wanneer je je autoramen opent bij een kruispunt, zal je waarschijnlijk een lokale schreeuw horen: ,,Welkom op het eiland.”
,,In Windwardside, het belangrijkste commerciële dorp, roepen zelfs ambulancebestuurders die net met hun diensten beginnen ‘goedemorgen’ terwijl je langs wandelt. En als je verdwaald lijkt, zal er waarschijnlijk een auto stoppen, waarbij de bestuurder je een rit naar je bestemming aanbiedt.”
De website beschrijft Saba als een grote groene berg, oprijzend uit zee. ,,Op het eiland kom je door de vulkanische oorsprong de ruige landschappen nog tegen, dit zal onderwater niet anders zijn. De meest populaire wandeling vereist het sjokken van meer dan 1.000 gladde en natte treden naar de mistige top van de Mount Scenery, Saba’s kenmerkende gezicht, waar een magisch nevelwoud wacht. De berg heeft een hoogte van 877 meter en is daarmee de hoogste berg van de Nederlandse Antillen.”
Volgens CNN kunnen toeristen het beste eten bij onder andere Chez Bubba Bistro en The Queen’s Gardens Restaurant. Ook worden verblijfplaatsen als The Queen’s Gardens Resort & Spa en Selera Dunia Boutique Hotel - waar bezoekers tot rust kunnen komen met een ‘prachtig uitzicht vanaf een heuvel’ - aangeprezen door de website.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.