Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
The Bottom - Tijdens een tiendaagse internationale expeditie zal onderzoek worden gedaan naar diverse haaiensoorten op de Saba Bank. De expeditie is gisteren van start gegaan.

sababankhaaienDe organisatie is in handen van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (NEV), Saba Conservation Foundation (SCF) en de Nature Foundation Sint Maarten (NFSM).
Irene Kingma, expeditieleider vanuit de NEV: ,,De expeditie biedt een unieke kans om nieuw onderzoek naar de haaiengemeenschap op de Saba Bank uit te voeren. We brengen wetenschappers uit zes verschillende landen bij elkaar om samen de grote vragen die we nog hebben over haaien in dit unieke gebied te helpen oplossen en om partnerschappen voor toekomstig onderzoek te ontwikkelen.”
Een van de projecten richt zich op het verminderen van bijvangst van verpleegsterhaaien in kreeftenfuiken, in samenwerking met lokale vissers. Om dit te realiseren, moet er onder andere meer inzicht komen in het gedrag van de haaien in en om de fuiken. Dit gebeurt met een videosysteem.
Tijdens de expeditie worden ook monsters verzameld van Caribische rifhaaien en verpleegsterhaaien om zo meer informatie te krijgen over onder meer het voedingspatroon en de leeftijd van de haaien. Deze haaien werden tussen 2015 en 2018 voorzien van een akoestische zender om informatie te krijgen over hoe zij het gebied gebruiken en hoe de verbindingen zijn tussen de leefgebieden in de Cariben.
Daarnaast wordt het niveau van stresshormonen in het bloed van haaien in gevangenschap onderzocht. Dit moet een duidelijker beeld geven van de hoeveelheid stress die de dieren ervaren als zij voor korte tijd aan onderzoek worden onderworpen.
De onderzoekers maken tijdens de expeditie gebruik van hoogwaardige technologie uit de ruimtevaart. Zo krijgen de haaien zenders met een satelliettechnologie die is ontwikkeld door de European Space Agency. Deze zenders kunnen op een geheel nieuwe manier met de satellieten in de ruimte communiceren, waardoor ze veel langer mee kunnen gaan en meer gegevens kunnen verzamelen
Er komen dagelijks updates over de expeditie op Facebook, Instagram en Twitter. Volg de hashtag #sabashark2019. Ook verschijnen er blogs op DuikenInBeeld en Southern Fried Science.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.