Al het nieuws

 Van een onzer verslaggevers

The Bottom - De vijf leden van de nieuwe Eilandsraad van Saba zijn donderdag beëdigd. Zoals bekend krijgt WIPM alle zetels voor de komende vier jaar.

eilandsraadsaba Gedeputeerden Rolando Wilson en Bruce Zagers blijven ook voor de periode 2019-2023 aan. Ook zij werden opnieuw beëdigd.De hele procedure van beëdiging ging in drie rondes. De oude Eilandsraad kwam ’s morgens bijeen en bestudeerde de geloofsbrieven van de nieuwe leden. Na de goedkeuring daarvan trad de oude raad af en werd afscheid genomen van Ishmael Levenston en Monique Wilson van de SLP, die niet terugkomen in de nieuwe raad. Levenston was wegens ziekte overigens afwezig.Wilson zei in haar afscheidsreden dat medelijden met de SLP niet nodig is. ,,Ik voel me heel trots dat ik mijn eiland heb gediend en trouw aan mezelf ben gebleven. En laten we Ishmael Levenston niet vergeten die zich onbaatzuchtig heeft gewijd aan het volk van Saba.” Zij sprak de wens uit dat de nieuwe raadsleden met eerlijkheid, waardigheid en respect Saba zullen dienen.Gezaghebber Jonathan Johnson noemde Levenston een ‘uniek figuur in onze politiek’. Hij was vijf keer Eilandsraadslid en heeft het Bestuurscollege altijd gewezen op zijn verantwoordelijkheid tegenover de inwoners.Na een korte onderbreking werden de vijf leden van de nieuwe Eilandsraad beëdigd: naast Wilson en Zagers zijn dat Eviton Heyliger, Carl Buncamper en Vito Charles. Zij hielden allemaal een openingswoord en bedankten de aftredende leden. Partijvoorzitter Zagers zei dat het veertig jaar geleden is dat een partij alle zetels kreeg. Hij zei dat de WIPM het mandaat serieus neemt. ,,We zullen leiden en hebben steeds het beste met de bevolking van Saba voor. We zullen u niet in de steek laten.” Hij voorspelde dat de WIPM-volksvertegenwoordigers voldoende oppositie zullen zijn tegenover het BC.Nadat Wilson en Zagers hun ontslag hadden ingediend om tot gedeputeerden te worden beëdigd kwam de Eilandsraad weer bij elkaar om de twee nieuwe leden te verwelkomen. Hemmie van Xanten en Esmeralda Johnson nemen hun plaatsen in. Johnson (21) is het jongste raadslid in de geschiedenis van Saba. Daarna werden de gedeputeerden beëdigd. Armoedebestrijding en meer autonomie behoren tot hun speerpunten, zei Zagers.Hierna werd ook het Kiescollege officieel geïnstalleerd. Dat bestaat uit Zagers, Van Xanten, Rolando Wilson, Buncamper en Monique Wilson. Zij brengen op 27 mei hun stem uit voor de Eerste Kamer.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.