Al het nieuws

Van onze redactie
The Bottom - Een historisch moment voor Saba, het kleinste eiland van de Dutch Caribbean, toen de Saba Electric Company (SEC) afgelopen week voor het eerst volledig van stroom werd voorzien opgewekt door middel van zonnepanelen en een batterijopslagsysteem.

sabazonGedurende twee uur op woensdag, van 15.00 tot 17.00 uur, werden de dieselgeneratoren uitgezet en draaide het eiland op duurzame energie. Door het uitblijven van het gebrul van de dieselmachines heerste er eveneens een serene rust, meldt <f"adscala-italic">The Daily Herald<f"adscala-romein">.
Op donderdag om 8.00 uur was dit opnieuw het geval. De verwachting is dat bij ideale weersomstandigheden het eiland negen tot tien uur achtereen gebruik kan maken van zonne-energie. Dit gebeurt met de hulp van Ecorus uit Nederland wat betreft de panelen, en SMA Sunbelt Energy in verband met de batterijopslag.
Het zonnepanelenpark werd uitgebreid/verdubbeld tot twee megawattpiek (MWp) en de batterijcapaciteit opgevoerd tot 2,3 megawattuur (MWh). De sleutel is echter de Sunny Central Storage 2200 batterij-inverter. Hierdoor kunnen de dieselgeneratoren tot stilstand worden gebracht, zonder dat hierdoor de stabiliteit op het stroomnet wordt verstoord.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.