Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
The Bottom - Drie Nederlandse deskundigen op het gebied van gedrag waren vorige week op Saba. In een workshop deelden zij hun visie op positieve gedragsverandering met ambtenaren van het eiland.

gedragsabaPsychologen Matthijs van Leeuwen, Rick van Baaren en Tim Wolters zijn volgens het Openbaar Lichaam Saba (OLS) prominenten op het gebied van gedragswetenschap. Hun Behavioral Exchange Group is verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De drie deskundigen werken op vrijwillige basis voor Saba en worden niet betaald.
Het idee is dat de ambtenaren de kennis die zij opdoen kunnen toepassen in hun werkgebied. Het eerste doel van het OLS dit te gebruiken in de promotie van het recyclen van afval. Dat is gunstig voor het milieu en beperkt de afvalberg van ‘The Unspoiled Queen’ Saba. Hiervoor is een mentaliteitsverandering nodig.
In de workshop werden de deelnemers gewezen op de grote drempel tussen kennis en gedrag. Dat er iets moet gebeuren aan het afval weet men wel, de wil is er, maar er zelf echt iets aan doen is een andere zaak. Het overwinnen van die barrière moet zorgvuldig gebeuren. Campagnes kunnen ook een averechts effect hebben. Sociale druk speelt een grote rol in het gedrag van mensen. Om het gedrag van mensen te veranderen is overtuiging nodig.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).