Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

The Bottom - Vicevoorzitter van de Raad van State, Thom de Graaf, was onder de indruk van Saba tijdens zijn bezoek op 20 en 21 januari. ,,Het is een goed onderhouden eiland met mensen die streven naar zelfredzaamheid.”

degraafVolgens De Graaf gaat het goed met Saba, ook binnen het Koninkrijk. ,,Natuurlijk zijn er uitdagingen, maar de relaties met Nederland zijn goed en Saba heeft een stabiele regering”, zei hij.
De Graaf, die op 1 november 2018 tot vicepresident is benoemd, heeft een zesdaags bezoek aan de Nederlands-Caribische eilanden gebracht.
De Graaf kent de uitdagingen waar Saba voor staat en noemde de hoge kosten van levensonderhoud en de prijzen van het vervoer naar Saba. ,,Het valt me op dat Saba echt zijn best doet om zelfredzaam te zijn. Dit zie je bijvoorbeeld in de vele projecten die het eiland heeft gestart op het gebied van infrastructuur, water en landbouw. Tuurlijk is er ruimte voor verbetering, maar Saba neemt het heft in eigen handen. Dit is een prachtig eiland met goede mensen en ik ben blij om weer hier te zijn.”
Tijdens de bijeenkomsten op Saba werd de behoefte aan meer differentiatie tussen de drie Caribisch-Nederlandse eilanden benadrukt. Den Haag heeft namelijk de neiging om Bonaire, Sint Eustatius en Saba samen te brengen als één geheel, zonder rekening te houden met het duidelijke onderscheid tussen de eilanden. De Graaf zei dat hij de zorgen begreep, maar hij voegde eraan toe dat de Nederlandse overheid in toenemende mate met de afzonderlijke eilanden werkt.
De bureaucratie en omslachtige constructies in de werkrelaties met Bonaire en de RCN werden ook genoemd als een punt van zorg, met name waar het gaat om medische verwijzingen en werkvergunningen. De Graaf belooft dit punt op te nemen in het gevraagde advies dat de Raad van State van het Koninkrijk in een paar maanden zal opstellen.
Op een bezoek aan Aruba en Curaçao eind vorige week, zei De Graaf dat op deze eilanden de zogenaamde Geschillenregeling voor het Koninkrijk een van de belangrijkste onderwerpen was in zijn ontmoetingen met de autoriteiten. De Raad van State van het Koninkrijk is door de Tweede Kamer gevraagd een advies te geven over het meest recente voorstel van de Rijkswet om een geschillenregeling in te stellen.
Verder werd er gesproken over de economische ontwikkelingen en meest belangrijke zaken op de eilanden.
Op Sint Maarten was De Graaf vooral geïnteresseerd om te horen hoe de wederopbouw na orkaan Irma vordert, wat de plannen zijn van de Raad van Ministers en hoe de zaken staan met betrekking tot de luchthavenovereenkomst.
Hoewel zijn bezoek aan de Nederlandse Antillen deze keer erg kort was, belooft De Graaf snel terug te keren om met de belanghebbenden te praten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.