Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
The Bottom - Het gerenoveerde ziekenhuis A.M. Edwards Medical Center kreeg de afgelopen weken al veel officieel bezoek van onder andere Nederlandse bewindslieden en Kamerleden. Afgelopen dinsdag werd het officieel geopend.

ziekenhuisOndanks het beperkte aantal bedden (10) beschikt het medisch centrum over verschillende faciliteiten die een grote verbetering betekenen voor Saba. Er zijn onder andere een klein laboratorium, een röntgenkamer, een isolatiekamer en een tandartsruimte.
De hoognodige renovatie van het gebouw uit 1980 liep in 2017 enige vertraging op door de orkanen, maar het bestuur en de staf zijn niet minder trots op het resultaat. De kosten van 1,4 miljoen dollar zijn opgebracht door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en zorgkantoor ZVK.
Directeur Joka Blaauboer herinnerde in jaar toespraak aan de moeizame weg naar de financiering van de renovatie van het hoofdgebouw en de tegenslag van de orkanen in september 2017. Daardoor kon dit werk pas in maart 2018 beginnen, wat voor de nodige overlast zorgde. ,,Maar we deden het voor een goed doel. We wilden onze organisatie en werkomgeving verbeteren en betere diensten verlenen.” Het ziekenhuis van Saba is nu een voorbeeld voor de regio, aldus Blaauboer. Er staat een modern ziekenhuis dat de bevolking een veilige en goede zorg kan bieden.
Oud-politicus en historicus Will Johnson gaf een overzicht van de ontwikkelingen in de gezondheidszorg op Saba. Die begon zo’n honderd jaar geleden in een klein huis in The Bottom en een achterkamer van het postkantoor en politiebureau zonder enige privacy. In 1925 werd de eerste kliniek geopend, waarna meerdere locaties volgden. Berucht was het Princes Irene Hospital dat in 1960 opende in St. John’s. Daar gierde de wind door de aluminium shutters.
Het huidige nu gerenoveerde gebouw opende in 1980 en kreeg de naam van Maude Othella Edwards-Jackson die met haar neef het elektriciteitsbedrijf oprichtte. Zij kwam om het leven bij een vliegtuigongeluk bij St. Croix toen ze op weg was naar Saba.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).