Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
The Bottom - De bevoegdheid om werkvergunningen af te geven moet snel in handen van het Openbaar Lichaam Saba (OLS) komen. Het duurt allemaal te lang, vindt de parlementaire delegatie uit Nederland die zaterdag een bezoek bracht aan het eiland.

F17 OPBES Snel overdracht 1,,Het onderwerp werd ook al besproken met het Bestuurscollege toen we afgelopen zomer op werkbezoek waren”, zei delegatieleider Jan Paternotte (D66). Ondanks de belofte van het kabinet om dit snel af te handelen, is er een half jaar later nog niets gebeurd. Paternotte beloofde er druk op te zetten.
Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) herinnerde zich de ‘Sabatop’, waar werd afgesproken dat Saba meer taken zelf zou kunnen krijgen. ,,Iedereen is het daarover eens, maar om een of andere reden gebeurt er niets.” Het huidige tijdrovende systeem voor werkvergunningen kost alleen maar geld, vindt hij, en het hindert de economische ontwikkeling van Saba. Ook VVD-collega André Bosman is het daarmee eens. Het kabinet zou een evaluatiemoment over bijvoorbeeld twee jaar kunnen bepalen om te kijken hoe het loopt.
Gedeputeerde Bruce Zagers is blij met de steun uit het Nederlandse parlement. ,,Het huidige systeem werkt niet. Het is onaanvaardbaar dat scholen en bedrijven maanden moeten wachten om iemand aan te kunnen nemen voor een baan waarvan we weten dat er lokaal geen kandidaat beschikbaar is.”
De delegatie bezocht verder het gerenoveerde A.M. Edwards Medical Center, waar ook de plannen voor nieuwbouw van het verpleeghuis The Home werden besproken met de Benevolent Foundation Saba. Een nieuw verpleeghuis is hoognodig op Saba, vinden ook de parlementariërs. Het huidige gebouw, waar zestien patiënten wonen, is niet echt geschikt. De financiering voor de nieuwbouw verloopt moeizaam.
De Eerste en Tweede Kamerleden hebben met het Bestuurscollege en de Eilandsraad ook de hoge kosten voor levensonderhoud besproken. Paternotte vindt dat die omlaag moeten. Bosman vindt dat de regering desnoods alle kosten hiervoor zelf moet dragen. Ook andere Kamerleden maken zich zorgen over de ‘armoede achter de voordeur’ die de hoge prijzen met zich meebrengen.
Zelfs PVV-Kamerlid Machiel de Graaf, wiens partij weinig op heeft met de Antillen, prees de Sabanen voor hun inventiviteit bij het vinden van oplossingen. Hij zei bij zijn eerste bezoek op het eerste gezicht verliefd te zijn geworden op Saba. Als oud-fysiotherapeut wil hij zich sterk maken voor de bouw van het nieuwe verpleeghuis. ,,Zorgkantoor ZVK en het ministerie van Volksgezondheid (VWS) moeten dat regelen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.