Al het nieuws

Van onze correspondent
Den Haag - Het kabinet maakt een einde aan de boycot van Sint Eustatius.
Nadat het eilandbestuur eerder onder hoger financieel toezicht van Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella werd geplaatst, besloot de ministerraad op voorstel van minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat bewindslieden bij bezoek aan de Cariben Sint Eustatius links zouden laten liggen.
Aanvankelijk werd daar geen ruchtbaarheid aan gegeven, maar op vragen van deze krant aan de woordvoerder van (toenmalig) staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Economische Zaken waarom zij wel Bonaire en Saba bezocht maar niet Sint Eustatius werd duidelijk dat tot een boycot was besloten.
In een debat afgelopen donderdag met de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties over ‘BES-aangelegenheden’ meldde Plasterk dat hij begin volgend jaar een werkbezoek brengt aan het eiland. ,,Het goede nieuws is dat we weer in gesprek zijn”, aldus de bewindsman, die altijd zijn eigen uitleg aan de boycot heeft gegeven: de eilandelijke bestuurders moesten niet door hoog bezoek uit Den Haag worden afgehouden van de uitvoering van het verbeterplan.
Die bestuurders boycotten op hun beurt de overleggen met Isabella over dat verbeterplan, tekenden verzet aan tegen het hoger toezicht en beklaagden zich bij de Verenigde Naties over het ‘neokoloniale gedrag’ van Nederland. Eerder deze week berichtte het College financieel toezicht een meer coöperatieve houding te bespeuren.
Sint Eustatius kampte met een oplopend begrotingstekort dat bovendien in werkelijkheid nog hoger uitviel als gevolg van het aangaan van niet gedekte verplichtingen. Adviezen van het Cft werden genegeerd. Plasterk: ,,We moeten er geen drama van maken. Ook in Nederland komt het voor dat gemeenten onder artikel 12 (toezicht van het rijk, red.) komen.”
Aan extra instrumenten om eerder in te grijpen zoals door PvdA-Kamerlid Roelof van Laar geopperd, heeft de bewindsman, zo zei hij, geen behoefte.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).