Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De monumentenstichting van Sint Eustatius heeft een aanklacht ingediend tegen gezaghebber Ralph Berkel. Hij heeft volgens directeur Walter Hellebrand van de St. Eustatius Monument Foundation de wet overtreden door opdracht te geven voor de afbraak van het oude museum van het eiland, een wettelijk beschermd monument. De openbaar aanklager voor Caribisch Nederland onderzoekt de zaak.

Het oude museum was een van de laatste overgebleven grote houten herenhuizen van Oranjestad. Er zijn er nog minder dan een handvol, aldus de stichting. In de eerste helft van de twintigste eeuw was het achttiende-eeuwse huis de woning van de gouvernementsarts en van 1976-1985 was het Historisch Museum er gehuisvest. Koningin Beatrix kwam er regelmatig. De monumentenstichting zegt dat het eilandsbestuur het gebouw moedwillig aan zijn lot heeft overgelaten, waardoor het in verval is geraakt.

Er zijn verschillende redenen waarom de afbraak tegen de wet is. Een wettelijk beschermd monument afbreken is een overtreding van de Monumentenwet BES en van de lokale Monumenteneilandsverordening. Het pand stond binnen het beschermde stadsgezicht van Oranjestad. Een vergunning is niet eens aangevraagd. Hellebrand: ,,Daar zijn niet voor niets procedures voor. De overheid is laks met het naleven van de voorschriften voor het Beschermde Stadsgezicht. Juist de gezaghebber moet beter weten.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.