Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De meeste politieke partijen hebben hun verkiezingsprogramma gepresenteerd, maar ‘de kiezer neem geen moeite om ze te lezen’. Dit stelt politicoloog Miguel Goede, voormalig rector magnificus van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA).
De regeringspartijen Pueblo Soberano (PS) en Partido Nashonal di Pueblo (PNP) hebben als laatste grote partijen hun verkiezingsprogramma afgerond. Coalitiegenoten PAR en PAIS deden dit al kort na de registratie van de partijlijsten bij Kranshi in augustus, evenals de oppositiepartijen MAN en MFK. Onafhankelijk Statenlid Marilyn Moses plaatste vorige week het programma van haar nieuwe partij Movementu Progresivo op de Facebookpagina van de partij. Onafhankelijk mede-Statenlid en politiek leider van Un Kòrsou Hustu, Omayra Leeflang, verklaarde tegenover deze krant dat de partij geen specifiek partijprogramma heeft. ,,De meeste partijprogramma’s zijn een soort wensenlijst van de partijen. Wij hebben vanaf de oprichting van de partij onze visie op de belangrijke beleidsthema’s geformuleerd. Dat hebben wij ook in publiciteit gebracht”, aldus Leeflang.
Van de andere nieuwe partijen heeft de Democratische Partij (DP) een ‘verkiezingsmanifest’ gepresenteerd. Kòrsou di Nos Tur van politiek leider Amparo dos Santos kwam met een economisch plan met speerpunten, bestaande uit twee pagina’s. Propósito pa Kòrsou van oud-premier Ivar Asjes en Movementu Kousa Promé van René Rosalia hebben hun programma ook al op schrift.
Politicoloog Miguel Goede heeft in het verleden onderzoek gedaan naar de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. Hij haalt de herinnering op dat Frente Obrero i Liberashon 30 di Mei (FOL), die dit jaar niet door de voorverkiezingen is gekomen, voorheen nooit een inhoudelijk programma opstelde. Zo stelt Goede: ,,De leider van de FOL, Anthony Godett, zei toen al tegen mij dat kiezers niet naar programma’s kijken. En hij had gelijk.”
Volgens de oud-rector magnificus van de UNA is er een internationale trend gaande, die ook voor Curaçao geldt, namelijk dat mensen de inhoud van de programma’s niet kennen, en dat bij het stemmen hun emotie belangrijker is dan de ratio. Hij stelt wel dat de verkiezingsprogramma’s er tegenwoordig mooier en meer gelikt uitzien. ,,De zwaktes van de programma’s blijft echter wel dat het beleid niet wordt gekwantificeerd en dat de partijen niet aangeven hoe ze voor hun beloftes willen betalen.”
Dit betekent volgens Goede niet dat de programma’s er niet toe doen. Hij heeft sinds de jaren 80 als secretaris bij meerdere onderhandelingen voor een regeerakkoord gezeten en hij stelt dat er dan wel terdege ‘programma’s en lijstjes op tafel komen’ van speerpunten die belangrijk zijn voor de onderhandelende partijen. ,,Maar voorafgaand aan de verkiezingen spelen de programma’s nauwelijks een rol. De kiezer leest ze niet en de partijen profileren zich er weinig mee.”


Laatste nieuws