Van een onzer verslagevers
Willemstad - Morgen vergaderen de vijf politieke partijen die van mening zijn dat de recente steunbetuigingen voor politieke partijen niet democratisch zijn verlopen met advocaat Quincy Girigorie. Dan wordt duidelijk of en hoe er juridische stappen worden genomen.
Dat heeft Girigorie desgevraagd tegenover deze krant verklaard. ,,In dit stadium zijn de partijen zich nog aan het beraden. Wij gaan morgen alle opties bespreken”, aldus de advocaat. Frente Obrero Liberashon (FOL), Movementu Forsa Elevá (FE), Partido Koperativista i Patriótiko (PKP), 1 Tim Magno en Kòrsou un Pais Nobo, zijn de partijen die in de media verklaarden een kort geding te beginnen tegen het Hoofdstembureau en minister Etienne van der Horst.
,,Op straat hoor je mensen zeggen dat er afgelopen weekend veel barrières waren om normaal steun voor de partijen uit te spreken. Zo konden patiënten niet in het ziekenhuis stemmen. Burgers konden maar op vijf plaatsen terecht en er ontstonden overal rijen. De partijen vinden dat de democratische principes zijn geschonden.”
In gesprek met deze krant somde Anthony Godett van FOL een aantal zaken op waaruit blijkt dat de steunstemming van afgelopen weekend niet conform de regels is verlopen. Zo moest het biljet in een kartonnen doos worden geplaatst terwijl de wet een metalen bus van een bepaalde afmeting voorschrijft. Het aantal stemgerechtigden kon onmogelijk bij slechts vijf plaatsen terecht. Ook zijn er geen oproepingskaarten verstuurd en waren er geen foto’s van de lijsttrekkers afgedrukt op het biljet. Tevens was er geen rekening gehouden met de afstand die mensen moesten afleggen om hun steun te betuigen. Een persoon die op Westpunt woont gaat niet naar Tera Korá op zo’n dag, aldus Godett.


Laatste nieuws