Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De rente op leningen aan sociaal zwakkeren moet omlaag. Dat stelt politiek leider Geraldine Scheperboer-Parris van de DP in een schriftelijke verklaring.


Er moet een eind komen aan de exorbitant hoge rente die instellingen of groepen aan mensen rekenen die al in grote financiële problemen zitten. Grote banken moeten hun regels versoepelen en leningen tegen lagere rente verstrekken. Scheperboer-Parris stelt dat meer dan 25 procent van de huishoudens onder de zogeheten armoedegrens leeft. Een groot aantal huishoudens heeft een inkomen dat net iets boven de armoedegrens ligt.
Volgens de politiek leider is het niet logisch dat banken na een financieel onderzoek van een week aan een klant een lening weigeren op grond van ‘overkreditering’. De klant die door de bank is geweigerd krijgt in minder dan vier uur tijd een lening van de instellingen die geld lenen, maar dan wel tegen een rente van 500 procent.
De overheid en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) moeten een beleid uitstippelen waarbij een maximale rente wordt bepaald voor de banken en de andere instellingen die leningen verstrekken. De rente moet ook aangepast worden aan het inkomen van de kredietnemer. Mensen met een laag inkomen krijgen een lage rente. Kredietnemers met een hoog inkomen krijgen een hoge rente. De banken en andere kredietverstrekkers moeten in alle gevallen onder de maximale rentevoet blijven.
Ook moet er meer controle zijn op mensen die zonder vergunning geld aan anderen lenen tegen extreem hoge tarieven, aldus de politiek leider. De overheid en de banken hebben de burgerplicht om beleid te ontwikkelen voor de versoepeling van regels voor leningen aan sociaal zwakkeren.


Laatste nieuws