Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Zeven van de vijftien partijen die steunstemmen nodig hadden om aan de komende Statenverkiezingen van 30 september mee te kunnen doen, zijn door.

stemmenDat betekent dat er dertien partijen mee zullen doen aan de komende verkiezingen. Dit is een groot aantal, maar geen record. Bij de Statenverkiezingen van 2006 deden namelijk veertien partijen mee, evenals bij de Statenverkiezingen van 1998. Dat wil overigens nog niet zeggen dat al deze partijen voldoende stemmen krijgen om ook in de Staten vertegenwoordigd de raken. In 2006 gingen zes partijen naar de Staten door en in 1998 vijf van de veertien partijen.
Opvallende afvallers bij de steunverkiezingen van afgelopen weekend zijn Frente Obrero Liberashon 30 di mei (FOL) van Anthony Godett en 1 Tim Magno, opgericht door de broer van de vermoorde Helmin Wiels, Aubert Wiels. FOL deed in 2012 nog mee aan de verkiezingen, maar haalde onvoldoende stemmen om in de Staten vertegenwoordigd te zijn. Dat geldt overigens ook voor de Democratische Partij (DP), die ook nu voldoende steunstemmen heeft gekregen om mee te doen. Overigens moet gesteld worden dat de DP van nu met alleen vrouwen op de lijst, volledig anders is als de DP van 2012.
De partij die de meeste steunstemmen binnenhaalde was Kòrsou di nos tur van Amparo dos Santos (totaal 2.178). Hij kreeg de grootste aanhang in Santa Maria waar 21 procent van de daar uitgebrachte stemmen naar deze partij ging. Santa Maria is overigens de wijk waar over de hele linie de meeste stemmen werden uitgebracht, namelijk 30 procent van het totaal.
De partijen die verder door zijn, zijn (naar volgorde van het aantal stemmen): Movementu Patriótiko i Adelanto Sosial (PAS) van Charles Cooper (1.543 stemmen), Un Kòrsou Hustu van Omayra Leeflang (1.361), Movementu Progresivo van Marilyn Moses (1.240), Movementu Kousa Promé van René Rosalia (1.122), Democratische Partij van Geraldine Scheperboer (1.094) en tot slot Partido Pro Kòrsou van Ivar Asjes (965).
In Tera Korá gingen de meeste stemmen naar de partij van Amparo dos Santos, namelijk 22 procent van de daar uitgebrachte stemmen. In Brievengat gingen de meeste stemmen naar de partij van Omayra Leeflang, te weten 16 procent. Ook in Montaña en Kranshi kreeg Dos Santos de meeste stemmen (respectievelijk 15 en 18 procent), maar in Montaña op de voet gevolgd door de partij van Charles Cooper (14 procent) en in Kranshi door de partij van Geraldine Scheperboer (13 procent). In de gevangenis ging het grootste deel van de stemmen, 122 van de 181, naar de partij van Dos Santos (67 procent).


Laatste nieuws