Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Het volk is de oude politiek zat”, dat stelde onafhankelijk Statenlid Marilyn Moses op de vraag waarom haar nieuwe partij Movementu Progresivo afgelopen weekend als vierde grootste partij uit de voorverkiezingen is gekomen.


Volgens Moses, die regeringspartij PAIS in november vorig jaar verliet, hebben vooral jonge mensen wel oren naar de ‘nieuwe filosofie’ van haar partij. ,,We komen in het veld veel jeugdigen tegen. Een kwart van de jeugd is werkeloos, dus onze plannen spreken hen wel aan.” Volgens Moses is het goed mogelijk om een economische groei van 2,5 procent te bereiken.
Zo voerde ze de afgelopen weken campagne om de economie te stimuleren, onder andere door van Curaçao een hub van congresgangers in het Caribisch gebied te maken. Maar het grote geld zit volgens haar in de toeristen die Curaçao bezoeken vanwege het cultureel erfgoed; daar moet Curaçao zich op richten.
Naast het stimuleren van de economie wil Moses een aantal maatregelen ‘revalueren’, om gepensioneerden te ontzien en de sterke schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Op de vraag met welke partijen ze niet wil samenwerken, is haar antwoord ‘de partijen die alleen maar komen met maatregelen die korten op de welvaart’.
De partij van Moses heeft de meeste steun vergaard in het oostelijk deel van het eiland, met name Montaña. ,,Maar we hebben ook iemand op de lijst die uit Bándabou komt, daar hebben we ook veel steun gehad. Eigenlijk hebben we overal veel steun gekregen, behalve in de gevangenis. Ik was daar ooit arts, dus misschien willen ze me daar terug.”
Naar eigen zeggen heeft de partij veel mensen overgehaald die voorheen niet hebben deelgenomen aan de verkiezingen, waaronder iemand die al veertig jaar niet heeft gestemd. Voor de verkiezingen van 30 september zegt Moses dat de partij de campagne gaat intensiveren om juist deze doelgroep te bereiken.


Laatste nieuws