Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Onze strategie heeft gewerkt.” Dit stelde onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang nadat haar nieuwe partij Un Kòrsou Hustu als derde grootste partij uit de bus kwam tijdens de voorverkiezingen.
Naar eigen zeggen heeft Leeflang een risico genomen met een nieuw systeem, waarbij de ongeveer honderdvijftig partijleden zeven tot tien andere mensen moesten overtuigen om hun steun aan de nieuwe partij te betuigen. ,,Dat is gelukt. Dit was een test van het fundament van de partij.”
Volgens Leeflang zijn de meeste nieuwe partijen simpelweg een lijst van namen en zonder leden, voor de ‘spur of the moment’. Ze stelt dat dit nooit haar bedoeling was en dat ze een jaar geleden is begonnen met het opbouwen van een politieke organisatie. Ze ging vanaf april vaak met de partij de wijken in, waar ze een zitbankje achterlieten ‘om onze betrokkenheid aan de wijk te betuigen’.
De schaarse financiële middelen moesten strategisch worden ingezet, aldus Leeflang, waardoor de beslissing werd genomen om geen reclame te maken voor de voorverkiezingen. Met een eigen monitoringsysteem kwam de campagne afgelopen zondag uit op 1.281 steunbetuigingen, tachtig anderen stemden daarnaast ook voor de partij.
Voor de komende verkiezingen op 30 september hoopt Leeflang dat de 1.361 mensen die voor haar partij hebben gestemd, zelf ook weer tien anderen gaan mobiliseren. Dan komt Kòrsou Hustu uit op ongeveer 13.000 stemmen, ofwel de drie Statenzetels die het nu solo-Statenlid voor ogen heeft.
Voor de huidige regering heeft Leeflang zoals bekend geen goed woord over. Volgens haar heeft het huidige regeerbeleid ‘diepe wonden’ bezorgd in het welzijn van de burgers en profiteren hiervan de mensen die met ‘snelle beloftes’ de verkiezingen willen winnen.
,,De ongevoeligheid van deze regering voor de reële noden van de mensen leidt tot een voedingsbodem voor het populisme. Op Curaçao win je de verkiezingen op twee manieren: je koopt stemmen of je bewijst je met standpunten en visie. Wij gaan voor die tweede.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.