Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Movementu Kousa Promé (KP), een van de 22 politieke partijen die Curaçao rijk is, wil ‘de nieuwe Curaçaoënaar die trots is op zijn vaderland’ opleiden. Dat stelt de politiek leider van de nieuwe partij, oud-minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), René Rosalia.
Kousa Promé presenteerde afgelopen donderdag de verkiezingslijst, alsook de speerpunten van de partij, die grotendeels zijn gericht op het verbeteren van onderwijs. ,,We willen dat scholen het curriculum aanpassen met als doel de Curaçaoënaar van de toekomst op te leiden, die goed op de hoogte is van onze geschiedenis en cultuur”, aldus de oud-Onderwijsminister.
Ook de bestrijding van corruptie en een verscherpt mediabeleid staan hoog in het vaandel van de partij. Rosalia zegt dat er journalistieke ethiekregels moeten komen, zodat de media ‘zich bewust worden van, en meewerken aan hun opvoedkundige taak’. Ook wil Rosalia zich sterk maken voor een publieke omroep, zoals de NOS in Nederland en de BBC in Engeland. Als laatste maatregel noemt hij dat er een Curaçao-dag in het leven moet worden geroepen, vergelijkbaar met Koningsdag, want Dia di Bandera en de Dag van het land Curaçao zijn wat hem betreft niet afdoende.
Rosalia zegt dat zijn partij niet op de traditionele manier campagne gaat voeren. ,,We willen mensen beïnvloeden in plaats van ze dingen wijs te maken. We bewandelen niet de weg van stemmen kopen en beloftes maken die we niet kunnen nakomen. Op ons clubhuis ontvangen we iedere dag mensen, maar we geven ze alleen antwoorden op hun vragen, verstrekken informatie en verwijzen ze door indien nodig.” De voorman verwacht dat de partij bij de komende verkiezingen veel steun zal krijgen in arbeiderswijken als Dominquito en Bonam.
Ook als de partij geen hoge ogen gooit bij de komende verkiezingen, gaat het verder als ‘sociale beweging’, aldus Rosalia. Zo is de partij bezig met een coöperatieve consumentenvereniging en heeft het een bureau voor sociaaljuridische assistentie.
Het is ook de enige partij van het eiland die een heuse eigen vooropleiding kent, genaamd Akademia Popular Errol Scoop. In het buurtcentrum Santa Maria werden de huidige namen op de verkiezingslijst opgeleid tot de ‘Curaçaoënaars van de toekomst als katalysatoren van verandering’, in de woorden van Rosalia. Zo werden de aspirant-politici geschoold in de Curaçaose cultuurgeschiedenis, het staatsbestel, financiën, begrotingsprocessen, maar ook het reglement van de orde van Staten en de buitenlandse betrekkingen.


Laatste nieuws