Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Regeringspartij PAIS wil voortbouwen op de ‘voorzichtige vooruitgang’ die Curaçao heeft geboekt sinds de zware jaren 2010-2012.

Dat stelt politiek leider van de partij, Alex Rosaria.
PAIS presenteerde afgelopen vrijdagavond de verkiezingslijst, die geen grote wijzigingen kent ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2012. De lijst wordt wederom aangevoerd door Alex Rosaria, gevolgd door de president van de Staten, Mike Franco en Statenlid Eugène Cleopa.
De nummer vier op de lijst, voorheen ingenomen door Marilyn Moses die PAIS verliet om verder te gaan als onafhankelijk Statenlid, wordt nu ingenomen door voormalig secretaris-generaal bij het ministerie van Economische Ontwikkeling, Geraldine Gaari. Haar vorige baas, oud-minister Stanley Palm, volgt op plek vijf.
Op de plekken zes tot en met tien staan PAIS-woordvoerder Alison Manuel, de jonge politicus uit Bándabou Jowenny Troeman, Brenda Benjamin, Don Hernandez en Jerry Semper. Huidig ministers Etienne van der Horst en Nelson Navarro van respectievelijk Bestuur, Planning & Dienstverlening (BPD) en Justitie zijn de hekkensluiters op de lijst.
Lijsttrekker Rosaria zegt in gesprek met deze krant dat hij open staat voor een eventueel ministerschap, maar hij wil zich in eerste instantie richten op lidmaatschap in de Staten. Ook herhaalt hij dat de huidige minister van Financiën, José Jardim, heeft aangegeven bereid te zijn namens PAIS een nieuw ministerschap aan te gaan.
Ook benadrukt Rosaria wederom niet te gaan samenwerken met de MFK van oud-premier Gerrit Schotte. ,,Wij staan in principe open voor samenwerking met alle partijen, maar het is door het Hof van Justitie bewezen dat die partij is gelieerd aan de maffia. Daar beginnen we niet aan.”
Aanstaande woensdag wordt het verkiezingsprogramma van PAIS gepresenteerd. Het programma met de titel ‘vooruitgang voor eenieder’ bouwt voort op de vooruitgang die volgens Rosaria de afgelopen jaren is geboekt, na de ‘lastige periode van 2010-2012’. Hij somt de prestaties op van de regeerperiode van PAIS, Pueblo Soberano en sinds vorig jaar de PAR: ,,We hebben nu een gezonde financiële positie, de economie is licht aan het groeien, het nieuwe ziekenhuis wordt gebouwd en we hebben 20 miljoen gulden in scholen geïnvesteerd. Maar we zijn de eerste om te erkennen dat vooruitgang nog niet iedereen heeft bereikt.” Om dat te veranderen heeft de partij het Nationale Ontwikkelingsplan van de Verenigde Naties omarmd, wat onderwijs, economie, milieu, nationale identiteit en goed bestuur als belangrijkste prioriteiten voor het eiland noemt. ,,Maar ons plan is niet beperkt tot vier jaar, we kijken verder.”
Maar eerst is de kiezer aan zet. Aldus Rosaria: ,,De burger staat voor een keuze: blijven we op de weg van herstel die niet pijnloos was, of draaien we de klok terug naar de periode 2010-2012?”


Laatste nieuws