Door Marisol Tromp
Na twee maanden is er nog steeds geen regering van Aruba, waardoor de minister-president - na met 115 stakeholders aan tafel gezeten te hebben - nog ‘doorformateert’. Na enkele jaren geregeerd te hebben, reageert ze nog steeds verbaasd na deze vergaderingen, omdat ze veel te horen en te weten is gekomen, wat ze nog niet wist...
Na 115 groepsfoto’s en een intentieverklaring en een voor-akkoordje verder, moeten we horen dat het nog enige tijd kan duren voordat de screening van de ministerskandidaten rond is. Hopelijk zijn het niet de zittende ministers die dit traject vertragen. De minpres doet haar best om in elk persmoment te benadrukken dat ze dit screeningsproces heel serieus neemt. Dus, met andere woorden, het duurt langer dan verwacht, omdat volgens haar redenering de duur de maatstaf is om de ernst van de screening van de huidige en toekomstige ministers te peilen.
Ondanks dat ze minder dan een jaar geleden aangaf dat het Land Aruba met zeven ministers geregeerd kan worden en de MEP dit zelfs als een conditie ziet voor een samenwerking met een andere partij, is de huidige realiteit toch anders. De regering zal acht ministeries tellen, waarbij de presentatie van zeker twee van deze portefeuilles meer een remix lijkt van wat demissionair minister Chris Romero verantwoordelijk voor was, maar die nu verdeeld wordt tussen twee nieuwe ministers. Integriteit is zo belangrijk voor haar, zegt de premier, dat ze dit dus uit handen geeft...
Ondertussen zijn er urgente problemen die om duurzame oplossingen schreeuwen, voornamelijk op het gebied van milieu die nu ‘natuur’ gaat heten. Het kost allemaal veel geld, maar als onze toeristen flink door blijven klagen over last of stank, weet ik zeker dat er eerder acties ondernomen zullen worden. Want het toerisme mag niet de dupe worden .... de lokale bevolking mag blijven klagen op Facebook en hier en daar een manifestatie houden, mits de covidmaatregelen dat toestaan natuurlijk.
In de tussentijd beginnen de ‘interne gesprekken’ met de formateur en de departementen die de minpres schijnbaar nog beter moet leren kennen - na vier jaar. En er wordt door gescreend voor een regering met acht ministers. Iedereen moet inleveren en bezuinigen, maar het aantal ministers van de huidige zeven naar acht opvoeren, mag schijnbaar. Dat is geen integriteitsschending... Het verhullen dat anders geen regering gevormd kan worden omdat er dan schijnbaar niet genoeg kandidaten ‘geaccommodeerd’ kunnen worden zonder een interne breuk, lijkt te kunnen. De RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie) van de Bubali Plas schuimt door. De situatie in het hospitaal blijft kritiek. Scholen mogen weer open, met of zonder werksters.
In de Staten kunnen we deze week vragen indienen over de ontwerp-Landsverordening Integriteit en Screening Ministers. Deze is als initiatief van enkele MEP-Statenleden lang geleden ingediend, maar het proces heeft net lang genoeg geduurd zodat deze nieuwe strengere screeningseisen niet zullen gelden voor het huidige screeningsproces dat gaande is. Het betreft de integriteit en ‘ministeriabiliteit’ van de nieuwe en van de huidige zittende demissionaire ministers. De minpres heeft het hier druk mee. Even de definitie opzoeken van smoke screen. Of is het ‘smoke screening’?

De auteur, Marisol Lopez-Tromp, is fractieleider van de politieke partij MAS in de Staten van Aruba.

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).