Coronacalamiteit dwingt bedrijven digitaal te werken en vooral te denken

Door Lisa de Gouveia-van Haaren

Het zijn zeer moeilijke tijden: voor ons dagelijks leven en voor onze economie. Dat heeft echter plotseling een heleboel creativiteit losgemaakt. Als millenial en ‘transformatie’-businessconsultant sta ik positief verbijsterd en ben ik ‘excited’ om te zien hoe organisaties deze dagen op stel en sprong digitale oplossingen en efficiënte processen beginnen te implementeren.

F08 OPINIE wakker geschudBedrijven die al jaren aan het overwegen waren of digitalisering van hun processen wel of niet goed zouden zijn voor de organisatie, zijn nu genoodzaakt om zonder al te veel na te denken over te gaan op implementatie. Door ‘social distancing’ wordt directe dienstverlening immers ernstig bemoeilijkt.

Het veel en lang nadenken ging meestal over aspecten van kosten en beveiliging. Dit is nu ineens van tafel. ‘Just do it!’ lijkt nu het nieuwe motto te zijn geworden. Restaurants en supermarkten beginnen creatiever om te gaan met (sociale) media en bieden nu - noodgedwongen - extra diensten zoals ‘take-out’ en bezorging.

Organisaties in de financiële sector gaan over op digitale communicatiekanalen om hun klanten te woord te staan. Verzekeringsaccountmanagers ‘skypen’ nu voor het eerst met hun zakelijke klanten en banken introduceren chatprogramma’s om met hun klanten in contact te blijven.

Op de één of andere manier heeft iedereen nu ook Whatsapp leren kennen. Facebook en Instragram-ads lijken nu niet meer zo overbodig. Zelfs scholen (meestal een statische organisatie) beginnen over te gaan op virtuele (gym)lessen.

Ook kunnen nu ineens zaken op afstand geregeld worden door documenten op een digitale manier met elkaar te delen. Dit is allemaal binnen een week mogelijk geworden.

Niet alleen de klanten beginnen te merken dat er andere manieren zijn om zaken te doen, ook werknemers worden ineens gedwongen om flexibeler te zijn en tools te gebruiken om thuis te kunnen werken.

Wat ik in mijn omgeving zie, is dat de productiviteit en creativiteit als een raket omhoog zijn gegaan. Doordat in veel bedrijven de dagelijkse operationele werkzaamheden zijn gestopt of significant minder worden, krijgen creatieve geesten eindelijk de tijd en kans om de nieuwe projecten op te pakken.

We zijn geïnspireerd. Eindelijk zien we beweging. Het is alsof we wakker zijn geschud. We moeten deze ontwikkelingen als een les zien om niet pas actie te ondernemen wanneer je door nood gedwongen wordt, maar om steeds proactief op zoek te gaan naar (digitale) oplossingen die positief effect hebben op de bedrijfsvoering, klantperceptie en productiviteit van de werknemers. Met of zonder calamiteit.

Nadat alles weer voorbij is, zullen veel van onze organisaties - ondanks de negatieve economische effecten - niet alleen overleven, maar ook sterker en innovatiever verder kunnen gaan.

Lisa de Gouveia-van Haaren is van 2.0 Consultancy op Curaçao.


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).