Van een vermeende ‘doodsbedreiging’ van de zijde van Gregory Elias en/of van zijn stichting Fundashon Bon Intenshon in de richting van Frank Does van Does Travel & Cadushi Tours, zoals gisteren bericht in De Telegraaf, is geen sprake.
Vorige week nog heeft Does in een schriftelijke verklaring zelfs zijn ‘excuses aangeboden’ voor de inhoud van een e-mailbericht van juli dit jaar met als onderwerp ‘doodsbedreiging’ aan Elias en dat later ook werd gestuurd naar de directeuren van Mojo Concerts (North Sea Jazz Festival) en van het Filmfestival Rotterdam.
In zijn verklaring - die in het bezit is van het Antilliaans Dagblad - rectificeert Does tevens ‘volledig en onvoorwaardelijk’ de beschuldigingen die hij aan het adres van Elias in zijn e-mails had geuit. Zijn excuses en rectificatie komen ook terug in een e-mailverkeer van vorige week aan de voorzitter van Bon Intenshon en aan de top van beide prestigieuze Nederlandse festivals, namelijk Van Zuylen en Luyken van Mojo en Staarink en Wolfson van het filmfestival.
Op grond daarvan hebben Elias en Bon Intenshon op dringend en emotioneel verzoek van Does - die ‘spijt’ heeft van zijn actie - last minute een rectificatiezaak, die al op 22 augustus aanhangig was gemaakt, ingetrokken. Een zaak die afgelopen dinsdag bij de Rechtbank Amsterdam zou dienen.
Gedaagden, Frank Does en diens Does Travel Services, hadden namelijk alsnog hun onrechtmatige uitingen over Elias en Bon Intenshon tegenover derden (Mojo en Filmfestival Rotterdam) gerectificeerd en verklaard zich in de toekomst van het doen van deze uitspraken te onthouden.
Volgens De Telegraaf, die meldt dat Does de afgelopen dagen onbereikbaar was voor commentaar, had de eigenaar van Does Travel de beschuldigingen gedaan in een andere rechtszaak. Namelijk in een zaak over een zakelijk conflict tussen Mojo Concerts in Delft en Does Travel in Den Haag over de rol van de reisorganisatie bij het Curaçao North Sea Jazz Festival; een initiatief van en volledig betaald door Bon Intenshon.
Volgens het bericht zou Does ‘uitgeschakeld’ worden, maar in werkelijkheid betrof het een geschil waarin Does Travel schadevergoeding eiste van Mojo wegens het niet voortzetten van een contract. De Rechtbank Den Haag heeft de vordering van Does Travel bij vonnis van 30 juli 2014 volledig afgewezen.
Op vragen van de rechter over de ‘bedreigingen’ antwoordde Does, althans volgens De Telegraaf, dat hij in overleg met zijn notaris had besloten ‘op korte termijn openheid van zaken te geven over de doodsbedreigingen’. De grootste krant van Nederland laat ook de Amsterdamse advocaat Camilo Schutte van Bon Intenshon aan het woord; hij spreekt van een misverstand en geeft aan dat Does zijn uitspraken inmiddels heeft gerectificeerd. Toch plaatste De Telegraaf het bericht onder de kop ‘Topman Curaçao beschuldigd van doodsbedreiging’.
Het Antilliaans Dagblad heeft de verklaring waarin Does al zijn beschuldigingen intrekt. De getekende verklaring van 11 september is nog geen week oud. Hij verontschuldigt zich daarin voor uitspraken die ‘beledigend en smadelijk’ zijn voor Elias en de stichting. Het betreft geen vergissing, want ook in een mail van 7 september heeft Does zijn excuses aangeboden, waarop Elias antwoordde het kort geding in te zullen trekken.
De redactie van het AD heeft Frank Does gisteren bij herhaling de vraag voorgelegd of hij achter de inhoud staat van het bericht in De Telegraaf, die tevens schrijft dat Does onlangs nog aan Elias per mail - dit bericht dateert echter van eind juli - zou hebben laten weten dat hij zijn beschuldigingen onder geen beding zou intrekken. Of dat Does zich hiervan distantieert. Bij sluiting van deze editie had Does nog niets van zich laten horen.
Ook Mojo Concerts in Delft neemt de kwestie bijzonder hoog op. Jan Willem Luyken van Mojo, samen met Bon Intenshon medeorganisator van het Curaçao North Sea Jazz Festival, ontkracht ‘met klem’ iets te weten van een doodsbedreiging door Elias. In elk geval zeker niet in het bijzijn, zoals volgens De Telegraaf door Does wordt beweerd, van diverse personen waaronder de directie van Mojo. ,,Het is een totaal onnodig maar zeer schadelijk artikel, op basis van een - inmiddels ingetrokken - onzinverhaal.”
Does Travel Services is statutair gevestigd in Den Haag, maar houdt sinds 2013 kantoor in Amsterdam-Duivendrecht. Ook op Curaçao en in Paramaribo (Suriname) heeft het reisbureau vestigingen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).