Toerisme kan verzadigd raken en levensstandaard blijft achter

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De toeristische sector is in vijf jaar bijna verdubbeld, wat grote veranderingen in de economie van Curaçao met zich mee heeft gebracht. Aldus het International Monetair Fonds (IMF) na een missie onlangs op het eiland.

,,Dit heeft geleid tot een afname van de industrie en een toename van de dienstensector, tot lagere lonen in het algemeen, meer informele werkgelegenheid en een grotere afhankelijkheid van indirecte belastingen, die vaak als minder eerlijk worden gezien. De beleidsreacties moeten hierop worden aangepast.”
Dat stelt de ‘Staff Concluding Statement’ in verband met de zogeheten 2025 Artikel IV Missie, die vorige maand plaatsvond. Het Antilliaans Dagblad doet er verslag van. Eerder bracht het ministerie van Financiën al een persverklaring uit, maar nu heeft het IMF een eigen Mission Concluding Statement op de website gepubliceerd.
De Curaçaose overheid heeft volgens het IMF ‘een ambitieuze agenda om de economie, die nu vooral van toerisme afhankelijk is, te sturen, vooral nu er veel wereldwijde onzekerheid is’.
,,Ze zijn zich bewust van het feit dat het toerisme verzadigd raakt of kan raken en dat de levensstandaard voor de lokale bevolking achterblijft. Daarom willen ze de sociale omstandigheden verbeteren terwijl ze duurzame en groene groei nastreven, en er tegelijk voor zorgen dat de overheidsfinanciën gezond blijven.”
De prioriteiten liggen nu op het verbeteren van de ervaringen van toeristen, vervolgt de IMF-verklaring, bij diversificatie van de economie, het verbeteren van vaardigheden van werknemers en arbeidsomstandigheden, alsmede bij het eerlijk hervormen van het belastingsysteem, terwijl ook de druk op sociale zekerheidsuitgaven wordt aangepakt.
Dit jaar heeft de regering een eerste ronde van gerichte, eenmalige pensioenverhogingen doorgevoerd, hervormingen voortgezet om de gezondheidskosten te beheersen, meer geïnvesteerd in onderwijsinfrastructuur en is ze dichter bij de doelstellingen voor hernieuwbare energie gekomen met de opening van een nieuw windpark in 2024. ,,Het Landspakket, dat een hervormingsplan is dat in 2020 met Nederland is afgesproken, blijft een leidraad voor deze structurele hervormingen.”
Voorbereid op een vertraagde groei en zich bewust van de verzadiging van de toeristenmarkt in wereldwijde context, ligt de focus van de autoriteiten volgens IMF ‘terecht’ op de toegevoegde waarde van toerisme en diversificatie van de bronmarkten waar bezoekers vandaan komen.
,,Wegen en transport zijn enkele van de belangrijkste knelpunten op het eiland, en er zijn meer publieke investeringen nodig om de verbinding op het eiland te verbeteren, zodat toeristen er beter op uit kunnen.”
Publieke en private investeringen moeten ook worden gericht op de maritieme infrastructuur, om meer jachttoeristen aan te trekken en hogerop in de toeristische waardeketen te komen. ,,Het opschroeven van het aantal taxivergunningen is een positieve ontwikkeling en zal de ervaringen van toeristen verbeteren door betere mobiliteit”, meent de IMF-missie.
Pogingen om markten in Zuid-Amerika verder aan te boren, zijn succesvol gebleken, en nieuwe vliegverbindingen zijn geopend vanuit Brazilië, Argentinië en Colombia; ‘landen met een grote consumentenbasis en stijgende koopkracht’.

‘Veerkracht opbouwen en formele arbeid stimuleren’

Het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar algemeen@antilliaansdagblad.com. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is XCG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.