Bilateraal handelstekort nu al in nadeel van Curaçao

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,De Verenigde Staten verdienen per saldo aan ons; aan Curaçao. Dat maakt een hogere heffing - de verhoging van de veelbesproken ‘tariffs’ - absurd.”

F01 AbsurdDat zegt Alberto ‘Chos’ Romero, voormalig financieel-economisch directeur van de Centrale Bank CBCS in gesprek met het Antilliaans Dagblad. De krant verzocht hem om een toelichting op de 10 procent die Curaçao en vele andere (ei)landen in het Caribisch gebied door president Donald Trump is opgelegd, zogenaamd in de strijd tegen het Amerikaanse handelstekort.

In het algemeen heeft Curaçao een tekort op de goederenbalans (lees: wij importeren vrijwel alles) en een overschot op de dienstenbalans (lees: we exporteren toerisme). Maar alles bij elkaar heeft het Land Curaçao met de VS een bilateraal tekort op de lopende rekening. Het is daarom op z’n minst opmerkelijk dat Washington Curaçao ‘straft’ met een hogere heffing, zogenaamd omdat er sprake zou zijn van een handelstekort. Een handelsoverschot in het voordeel van de VS is de werkelijkheid.

Na wat zoekwerk komt Romero met de volgende cijfers: Amerikaanse exporten naar Curaçao waren in 2023 goed voor 456 miljoen dollar en omgekeerd slechts 56,6 miljoen dollar. Een jaar later, 2024, bedroeg de VS-export naar Curaçao 823,5 miljoen dollar en die van Curaçao naar Amerika 31,9 miljoen dollar. Het lijkt hier uitsluitend om goederen te gaan, met de dienstenbalans (het toerisme), zal het verschil kleiner zijn, maar nog altijd wel een handelstekort in het nadeel van Curaçao.

,,Als je doorredeneert, dan worden door tariefsverhogingen onze producten duurder en gaat de VS nog meer verdienen aan ons dan het handelstekort”, zegt Romero. Hij vreest dat ook sprake zal zijn van hogere prijzen die Curaçao zal importeren.

,,Het is afhankelijk van de prijselasticiteit van de producten die wij importeren vanuit Amerika. Je mag ervan uitgaan dat als het gaat om primaire levensbehoeften de prijselasticiteit - dat is de gevoeligheid van prijsstijging op de vraag naar deze producten - hoog is. Dus zullen Curaçaose importeurs hun producten ergens anders gaan halen - Zuid-Amerika, Nederland of elders - op zoek naar goedkopere alternatieven.”

Tarievenoorlog raakt de hele wereld

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is XCG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.