Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Kabinet Pisas II heeft op de vooravond van de opening van het nieuwe Statenjaar, officieel het regeerprogramma aangepast. Premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK), onafhankelijk Statenlid Zita Jesus-Leito en KEM-parlementariër Michelangelo ‘Lo’ Martines hebben het zogenoemde Addendum ondertekend.

F03 aangepast 1Dit gebeurde gisteren in het Curaçao Marriot Beach Resort. De aanpassingen in het regeerprogramma ‘Op weg naar herstel en een betere kwaliteit van leven voor het volk’ bestrijken drie ministeries: Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Bestuur Planning en Dienstverlening (BPD) en Economische Ontwikkeling (MEO).

In aanloop naar de ondertekening van het aangepaste regeerprogramma, is de Raad van Ministers (RvM) op voorstel van Jesus-Leito akkoord gegaan met twee benoemingen bij MEO. Oud-directeur van het Bureau Telecommunicatie & Post (BT&P, nu Regulatory Authority of Curaçao, RAC), Franklin Sluis, is de nieuwe kabinetschef. Verder is Raymond Jamanika, oud-directeur van Human Rights Defense Curaçao (HRDC), benoemd tot topmedewerker van de nog te benoemen MEO-minister.

Jesus-Leito heeft in het regeerprogramma verschillende wensen laten opnemen. Op economisch gebied streeft ze naar de afronding van het traject voor de oprichting van een nieuw telecombedrijf om de concurrentie in de sector te bevorderen. Dit moet leiden tot betere dienstverlening, betaalbare tarieven en meer keuzevrijheid voor de consument.

‘Meer opbrengst toerisme’
Voorts wil het onafhankelijk Statenlid dat op korte termijn acties worden ondernomen om de stijgende prijzen van levensmiddelen aan te pakken en de voedselzekerheid te waarborgen. Ook wil ze in samenwerking met het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) regelingen treffen om het openbaar vervoer en transport voor zowel lokale burgers als toeristen te verbeteren.

Verder wil ze lopende toerismeprojecten voortzetten met nadruk op het verhogen van inkomsten. Dan gaat het bijvoorbeeld over de verdere concretisering van de toeristenbelasting, met een verdeling van de opbrengsten over MEO, het Curaçaose toeristenbureau (CTB), VVRP (voor asfaltering), GMN (voor natuurbeheer) en Financiën voor het verzekeren van ongedocumenteerden. Ook de implementatie van het zogenoemde ‘fish farming’-project waarvoor een Memorandum of Understanding (MoU) is getekend, heeft haar aandacht.
Verder wil de parlementariër de nodige aandacht voor het afronden van het wetgevingstraject inzake duurzame energie. Dit dient te geschieden in combinatie met een bewustwordingscampagne en educatieve programma’s in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS).

Jesus-Leito heeft aandacht voor het Curaçao Medical Center (CMC) en wil zich richten op structurele en duurzame oplossingen voor de exploitatie van het Curaçao Medical Center (CMC). Ook wil ze de problemen rondom de salariëring van de CMC-specialisten aanpakken, om zo het vertrek van medisch specialisten te voorkomen.

Een andere wens van het onafhankelijke lid is het treffen van voorbereidingen voor de introductie van een pilot-zorgcentrum in Bándabou. De focus hierbij dient volgens haar op de eerste en anderhalf lijnzorg te zijn, waarbij rekening wordt gehouden met de haalbaarheid binnen beschikbare tijd en de middelen. Tot slot pleit ze voor de implementatie van maatregelen uit het Ennia-hoofdlijnenakkoord om de pensioenen van Curaçaoënaars te waarborgen.

F03 aangepast 2Van KEM zijn tien aandachtspunten opgenomen in het nieuwe regeerprogramma. Deze partij wil de revisie van de arbeidswetgeving om een optimaal functionerende arbeidsmarkt te bevorderen. Ook verlangt de eenmansfractie naar de versterking van de arbeidscontroles ter waarborging van de naleving van de wet- en regelgeving omtrent arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden.

KEM streeft ook naar het initiëren van de bouw van een bejaardencomplex in Bándariba; het opzetten en operationaliseren van een schuldhulpverleningstraject; de implementatie van een zogenoemd algemeen werknemerspensioen om een deugdelijk bestaansminimum te verzekeren; de hervorming van sociale fondsen en voorzieningen; en het intensiveren van de samenwerking met het overkoepelend orgaan van buurtcentra (Sefba) om de leefbaarheid in de wijken te bevorderen, met een speciale focus op ouderen en jongeren. Tot slot wil de partij in samenwerking met het ministerie van Verkeer, Vervoer, Ruimtelijke Planning (VVRP) sociale woningen laten bouwen om de woningnood te verlichten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.