Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Felix de Rooy (Curaçao, 1952) ontvangt dit jaar het Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Dat wordt bekendgemaakt op Filmfestival.nl. Het gaat om het 39e Gouden Kalf voor de Filmcultuur op voordracht van de Raad van Toezicht, de Artistiek en Zakelijk Directeur van het Nederlands Film Festival (NFF).

F05 FelixHet Gouden Kalf voor de Filmcultuur wordt uitgereikt aan personen of instanties die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse Filmcultuur. In het aanbevelingsrapport staat: ,,Felix de Rooy heeft met zijn multidisciplinaire kunstenaarschap een indrukwekkende loopbaan opgebouwd. Als voorvechter heeft hij onder meer het verschil gemaakt om andere perspectieven over het voetlicht te brengen. In zijn kunst benadrukt hij de onderwerpen die ook nu nog steeds actueel zijn; het koloniale verleden, de zienswijze van verschillende culturen en de betekenis van queeridentiteiten in de kunst. Hij inspireert met zijn veelzijdigheid als acteur, filmmaker, kunstenaar, theatermaker, curator, verzamelaar, beschouwer en maatschappijcriticus generaties in Nederland en ver daarbuiten.”

En De Rooy reageert: ,,Ik ben erg erkentelijk dat de mensen mij deze eer toekennen. Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur zal nu samen met mijn vorige Kalf, mijn leven mooier maken.”
Uit de film die over hem gemaakt is door Hester Jonkhout, ‘Nomade in Niemandsland’, die in april van dit jaar in première ging op het Curaçao International Film Festival (CIFF) wordt zijn veelzijdigheid duidelijk. Deze film gaat binnenkort ook in première op het NFF.

De Rooy is actief geweest als acteur, beeldend kunstenaar, theatermaker en verzamelaar. Hij studeerde in de jaren 60/70 aan de Vrije Academie in Den Haag. In de jaren zeventig en tachtig vroeg hij met zijn werk aandacht voor de positie van zwarte makers en acteerrollen zoals in zijn debuut Desiree (1984) en Almacita di desolato (1986). Hij ontwierp als kunstenaar ook (film)affiches. Zijn film Ava & Gabriel - un historia di amor (1990) betekende zijn doorbraak als filmmaker in Nederland. De film kreeg het Gouden Kalf Speciale Juryprijs toegekend. Als maatschappijcriticus maakte hij de documentaireserie Erfenis van slavernij (2003) met een bijbehorende tentoonstelling over het koloniale verleden van Nederland. Als acteur verscheen hij in Boy Ecury (2003) van Frans Weisz en de met het Gouden Kalf bekroonde film Buladó (2020) van Eché Janga. In 2000 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 2017 ontving hij de oeuvreprijs Black Achievement Award. Het Stedelijk Museum presenteerde in 2023 de tentoonstelling Apocalypse over het 50-jarig kunstenaarschap van De Rooy en Filmmuseum Eye presenteerde in hetzelfde jaar een overzichtstentoonstelling van al zijn films. Dit najaar is de beeldende kunst van Felix de Rooy te zien in een tentoonstelling in Berlijn.

Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur wordt sinds 1981 uitgereikt De uitreiking van dit jaar vindt plaats tijdens het EY Gouden Kalveren Gala van het NFF in de Stadsschouwburg Utrecht op vrijdag 27 september.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.