Financiën jubelend over hogere belasting- en premieopbrengsten

Van een onzer verslaggevers
‘Belasting- en premieopbrengsten blijven records breken’. Onder die kop stuurt het kabinet van Financiënminister Javier Silvania (MFK) een communiqué uit met de resultaten van de maand juli. Dit gebeurt aan de hand van wat de Belastingdienst heeft gerapporteerd.

Ontvanger,,De gezamenlijke opbrengsten in de maand juli zijn ruim 19 miljoen gulden hoger dan begroot. Dit bedrag is opgebouwd uit 4,2 miljoen hogere belastingopbrengsten en maar liefst 15 miljoen hogere premieopbrengsten dan begroot.”
Als de opbrengsten over heel het jaar 2024 worden beschouwd, dan is het volgens Financiën ‘bijna moeilijk te bevatten hoe positief de ontwikkeling van de opbrengsten is’. De belastingopbrengsten zijn met 849,9 miljoen namelijk 2 procent hoger dan begroot en liggen 7,2 procent hoger dan over de eerste zeven maanden van 2023.
De premieopbrengsten bedragen over de periode januari tot en met juli 542,3 miljoen en zijn daarmee 9,1 procent meer dan begroot en zelfs 12,4 procent hoger dan over dezelfde periode in 2023.
De omzetbelasting bij invoer, die door de douane wordt geïnd, bedraagt over de genoemde periode 96,2 miljoen ten opzichte van 84,6 miljoen in 2023, een stijging van 13,7 procent.
,,Sinds medio 2021 is de stijging van de opbrengsten ingezet en deze blijft zich tot heden voortzetten”, merkt het persbericht van Financiën op (dit was ruim een jaar nadat wereldwijd de covidcrisis begin 2020 had toegeslagen en de economieën weer begonnen te draaien, red.).
,,Uiteraard gaat dit niet vanzelf”, vervolgt het communiqué. In dit kader nodigt de Belastingdienst geïnteresseerden uit om kennis te nemen van de Managementrapportage over het eerste halfjaar. Het Antilliaans Dagblad berichtte hier al een paar keer over.
Hierin is veel informatie te vinden over alle projecten die momenteel binnen de Belastingdienst worden uitgevoerd om de opbrengsten op te schroeven en de dienstverlening aan de klanten te verbeteren.
,,Door de minister van Financiën, Javier Silvania, is sinds zijn aantreden in 2021 vol ingezet op het verhogen van de tax-compliance. Door de compliance-werkzaamheden van de Belastingdienst, SBAB (Stichting Belastingaccountantsbureau) en douane zijn de afgelopen jaren mooie resultaten behaald die er onder meer aan bijdragen dat de wegen kunnen worden geasfalteerd, zorginstellingen extra subsidies krijgen om de noodzakelijke investeringen te doen en ambtenaren eindelijk de achterstallige indexering en loontredes krijgen uitbetaald.”
Een ‘mooi voorbeeld’ van de resultaten van de gezamenlijke compliance-inspanningen is volgens Financiën het aantal ondernemers dat maandelijks de ingehouden omzetbelasting (ob) afdraagt. ,,Dit aantal is gestegen van 4.100 medio 2021 tot ruim 6.000 in 2024. Een stijging van bijna 50 procent. En dit aantal neemt nog elke maand toe.”
Als deze krant de Managementrapportage - waarnaar wordt verwezen - erbij haalt, dan blijkt dat ditzelfde beeld zichtbaar is bij de werkgevers wat betreft de verschuldigde loonbelasting (lb).
De Belastingdienst is zich naar eigen zeggen ‘bewust van het feit dat er nog steeds belastingplichtigen zijn die niet hun ‘fair share’ betalen’. Daarover stelt Financiën: ,,Uiteraard kunnen niet alle problemen van de afgelopen decennia in enkele jaren worden opgelost. De trend is in ieder geval duidelijk en de Belastingdienst is dan ook zeker van plan om in samenwerking met zijn partners en gesteund door de minister het huidige beleid voort te zetten.”

Wat het communiqué niet vermeldt
In het gisteren verspreide persbericht wordt ingegaan op de hogere belasting- en premieopbrengsten. Ook dat de compliance flink is verbeterd. Zoals het Antilliaans Dagblad op 22 juli berichtte, blijkt uit goede lezing van de Managementrapportage dat dit het halve verhaal is.
In het communiqué wordt verwezen naar het gedeelte waarin het gaat om ‘het aantal klanten’ dat tijdig de maandelijkse aangifte indient en de verschuldigde belastingen afdraagt. ,,Als een analyse wordt gemaakt van het percentage ob en lb-plichtigen dat compliant gedrag vertoont, dan ontstaat een iets ander beeld”, schrijft de Belastingdienst, wat echter niet terugkomt in de communicatie aan de media.
,,Terwijl het betalingsgedrag nog een licht stijgende trend vertoont, is in het eerste kwartaal 2024 gemiddeld een dalende trend zichtbaar wat betreft het aangiftegedrag.”

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.