Belastingdienst voert gedragscode gelijke behandeling in

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De herziene gedragscode van de Belastingdienst is gereed en in september zullen de nodige trainingen aan het personeel worden verzorgd.

belastingHet gaat daarbij om zaken als integriteit en gelijke behandeling van belastingplichtigen.
Het Antilliaans Dagblad leest dit in de Managementrapportage over het tweede kwartaal van 2024. Aangekondigd wordt dat een programma om integriteit en gelijke behandeling van klanten te waarborgen wordt opgestart.
,,De gelijke behandeling van alle klanten van de Belastingdienst is belangrijk om de integriteit binnen de organisatie te waarborgen en het vertrouwen van de klanten in de Belastingdienst te behouden”, zo wordt gemeld. Enig tijd terug leidden de bevindingen tot maatschappelijke verontwaardiging, aangezien bleek dat er sprake was van een voorkeursbehandeling, met name bij de Landsontvanger.
Over de status aan het einde van het eerste halfjaar wordt gemeld dat naar aanleiding van bevindingen voortvloeiend uit diverse onderzoeken door Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) over de in het verleden niet altijd even gelijke behandeling van belastingplichtigen, de Belastingdienst van de minister van Financiën de instructie heeft ontvangen om een gedragscode binnen de fiscusorganisatie in te voeren.
Er worden méér verbeteringen doorgevoerd. Zo rapporteert de Belastingdienst periodiek ‘openbaar over haar functioneren’ alsmede over al dan niet strategische toekomstplannen. ,,Verantwoording en transparantie zijn twee van de centrale pijlers van goed bestuur. Om het vertrouwen van het publiek te vergroten, moet de Belastingdienst openlijk verantwoording afleggen over haar acties binnen een kader van verantwoordelijkheid jegens de minister, de wetgever en het grote publiek.”
In mei dit jaar vond een online-informatiebijeenkomst plaats voor het personeel van de Belastingdienst, waarin onder meer de hervormingsplannen van de fiscus zijn toegelicht. Momenteel worden deze hervormingsplannen verder geconcretiseerd met het gedeelte van de wetgeving en de urgente vacatures.
,,De managementrapportages die op kwartaalbasis door de Belastingdienst worden uitgebracht, worden gepubliceerd op de website van de Belastingdienst”, luidt de toelichting. ,,Hiermee zijn voor het publiek de doelstellingen van de Belastingdienst alsmede de realisatie hiervan volledig transparant beschikbaar.” In het derde kwartaal wordt ook een verslag over het jaar 2023 gepubliceerd waarin in bredere zin de prestaties van de fiscus worden toegelicht.
Intussen wordt de kwaliteit van de dienstverlening door het personeel verbeterd door functioneringsgesprekken en opleidingen; beide spelen een cruciale rol bij het verbeteren van de kwaliteit van de service aan de klanten.
,,Dit jaar is een doorvertaling gemaakt van de operationele doelstellingen van de Belastingdienst naar werkafspraken met individuele medewerkers. Hiertoe worden individuele gesprekken gevoerd met alle medewerkers en worden tevens meetinstrumenten (digitale ‘dashboards’) ingericht.”
Hierna zal de realisatie van de organisatiedoelen actief worden gemonitord, door zorg te dragen dat alle start- en voortgangsgesprekken en evaluatiegesprekken binnen de vastgestelde termijnen zijn uitgevoerd.
,,Het werken in de actualiteit - geen administratieve achterstanden - en het voorkomen van fouten in de uitvoering blijven hierbij belangrijke aandachtspunten. Door teamleiders en medewerkers actiever te betrekken bij de realisatie van de doelstelling worden meer betrokkenheid en betere resultaten verwacht gedurende het jaar 2024.”
Het opstellen en implementeren van een personeelsontwikkelingsplan zal in het derde kwartaal plaatsvinden. De uitvoering van dit personeelsontwikkelingsplan zal gemonitord en worden en hierover zal periodiek worden gerapporteerd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.