Massale wanbetaling, terwijl er enorme wachtlijst is

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Volgens het Hof is het ‘onaanvaardbaar’ dat ongeveer 2.500 FKP-huurders niet betalen zoals het hoort, terwijl er 8.000 personen wachten op een huurwoning.
,,Daarnaast is het wrang voor de FKP-huurders die met moeite hun huur betalen dat FKP niet optreedt tegen wanbetalers.”

FKPHet Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft gisteren uitspraak gedaan in een zaak van een huurder van overheidsstichting Fundashon Kas Popular (FKP) met een aanzienlijke huurachterstand. Deze zaak is een van de vele lopende zaken omtrent huurachterstanden bij FKP.
De stichting volkshuisvesting beheert circa 5.000 woningen en heeft meer dan 8.000 mensen op de wachtlijst staan. Ongeveer de helft van de huurders voldoet niet aan de betalingsverplichtingen. Tijdens de zitting heeft het Hof een mogelijke oplossing besproken met de huurders, hun advocaten en FKP. De advocaten en FKP krijgen de gelegenheid om op 27 augustus aanstaande te reageren op het voorstel van het Hof.
,,Het Hof heeft benadrukt dat zolang FKP niet daadwerkelijk tot ontruiming overgaat, er sprake blijft van ‘dweilen met de kraan open’.” Tijdens de zitting is opgemerkt dat in de praktijk vaak wel betaald wordt zodra de deurwaarder verschijnt voor een ontruiming, maar dit lijkt niet van toepassing op FKP-woningen; aangezien FKP nimmer laat ontruimen.
Bij FKP is Arthur Con algemeen directeur. Onlangs, per eind juni, eindigde het contract met de financieel directeur. De raad van commissarissen wordt voorgezeten door Chester Peterson, terwijl minister Charles Cooper (MFK) politiek verantwoordelijk is voor de overheidsstichting.

Voorstel Hof
Het Hof heeft het volgende voorstel gedaan: a. De huurder wordt veroordeeld tot het betalen van de achterstallige huur, waarbij de opeisbaarheid wordt opgeschort zolang de huurder zich houdt aan de volgende verplichtingen: b. Maandelijks dient 25 procent van de huurprijs extra te worden betaald als aflossing op de achterstand. c. De huurder wordt verplicht, op verzoek van FKP, een machtiging te verlenen aan FKP om bij de eventuele werkgever of bank van de huurder tot incasso over te gaan. d. Indien de huurder nalaat een machtiging te verlenen, wordt FKP gemachtigd om zelf tot incasso over te gaan bij de eventuele werkgever of bank van de huurder. e. De huurovereenkomst wordt ontbonden en de huurder wordt veroordeeld tot ontruiming indien, in enige maand, drie weken na de eerste dag van de maand de huurprijs en de 25 procent-verhoging niet zijn betaald. f. Na acht jaar het naleven van de verplichtingen vervalt de rest van de huurschuld.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.