‘Mijlpaal is het resultaat van jarenlange inzet voor gelijke rechten’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Danika Marquez en Melinda Angel gaan de geschiedenisboeken in als het eerste LGBTQI+-koppel dat op Curaçao voor de wet is getrouwd. Het paar liet er geen gras over groeien. Op 12 juli, toen de Hoge Raad met het langverwachte arrest kwam - in de zaak waarin Marquez en Angel een van de partijen waren - ging het stel in ondertrouw en twee weken later, afgelopen zaterdag, gaven ze elkaar bij Kranshi het ja-woord. ,, Een mijlpaal die het resultaat is van jarenlange inzet voor gelijke rechten”, zo zegt Human Rights Caribbean Foundation.

F03 LGBTQ 1De mensenrechtenorganisatie legt uit: ,,Voorheen was het voor hen, net als voor vele andere stellen, onmogelijk om hun liefde officieel te bezegelen. Het was alsof hun relatie niet volledig erkend werd. Maar dankzij de juridische strijd die HRC vier jaar lang voerde, konden ze eindelijk dit moment beleven waar ze al jaren naartoe hebben geleefd.” Janice Tjon Sien Kie, voorzitter van de stichting, noemt het eerste voltrokken huwelijk tussen een paar van hetzelfde geslacht ‘een belangrijke stap voorwaarts voor onze gemeenschap en een signaal naar de rest van de wereld dat liefde geen grenzen kent’.

Marquez en Angel waren het eerste, maar zeker niet het laatste ‘niet-hetero paar’ dat op Curaçao voor het altaar staat. Volgens het persbericht van HRC zijn al minstens acht man-man- en vrouw-vrouw-koppels in ondertrouw gegaan.

De huwelijksceremonie zelf wordt door de stichting omschreven als ‘een intieme en emotionele aangelegenheid’ die vredig verliep. ,,De kinderen van het paar fungeerden als getuigen, een symbolische daad die de verbondenheid van de hele familie onderstreept. Hun kleindochter bracht de ringen aan, een hartverwarmend moment dat de aanwezigen diep raakte.”
Over de medewerking van Kranshi, de burgerlijke stand, uit de stichting niets dan lof: ,,De organisatie van deze historische trouwerij was vlekkeloos. Maar ook in de voorbereiding was de afdeling Publieke Zaken professioneel. Zo was het systeem om paren van gelijk geslacht te registreren direct in werking getreden en op de dag zelf sprak de trouwambtenaar vanuit haar hart. Haar oprechte en meelevende woorden onderstreepten de universele boodschap van ‘liefde is liefde’.”

F03 LGBTQ 2Protesten blijven uit
Hoewel TpK-Statenlid Rennox Calmes vorige week Curaçaose burgers nog opriep tot een ‘passieve protestactie’, waren er van demonstraties bij Kranshi zaterdagochtend - rondom de voltrekking van het eerste huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht - nauwelijks sprake. Politiewoordvoerder Luis Curiel bevestigt desgevraagd aan deze krant dat er slechts een enkeling aanwezig was met een bord in de hand, met daarop een protesttekst. Verder waren er volgens hem ‘geen noemenswaardige bijzonderheden’.

Op videobeelden die online werden gedeeld, is te zien dat deze personen ten opzichte van Kranshi aan de overkant van de Breedestraat stonden. Bij de hekken van het gebouw - die gesloten bleven voor niet-genodigden - stonden enkele belangstellenden (niet herkenbaar als actievoerder) en journalisten.

In de Volkskrant is te lezen dat er wel nog een daad van verzet is gepleegd door een bedrijf dat was gevraagd om de champagneglazen voor het huwelijk te graveren. Het betreffende bedrijf weigerde dit, omdat het ging om een huwelijk tussen twee vrouwen. Janice Tjon Sien Kie zegt in deze Nederlandse krant dat op tijd een andere partij is gevonden die de glazen wel wilde graveren.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.