Meer succes met andere herstelrechtvoorzieningen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De campagne ‘Legumai beef, por otro!’ (stop met ruzie maken, het kan ook anders) binnen scholen is in 2023 niet verder uitgebouwd. Dat staat in het jaarverslag van het Openbaar Ministerie (OM).

OMschoolgeweldDe reden, zo wordt uitgelegd: ,,Tijdens een tussenevaluatie in 2022 bleek dat de combinatie met de campagne ‘Sendé… ta konsiente!’ ervoor zorgde dat de herstelrechtvoorzieningen onvoldoende aan bod kwamen om herstelrecht binnen scholen aan te bieden.”
Eerder is door het OM uitgelegd dat de aanpak die aan de jongeren wordt gepresenteerd, ‘Herstelpraktijken’ genoemd wordt. ,,Herstelpraktijken zijn een manier om met conflicten om te gaan. Uit onderzoek in Schotland blijkt dat scholen die Herstelpraktijken correct toepassen, minder conflicten en vechtpartijen hebben en minder leerlingen uit de klas verwijderen. Herstelpraktijken zijn gebaseerd op de principes van herstelrecht. Herstelrecht richt zich meer op het herstellen van de aangerichte schade en het herstellen van de relatie, in plaats van te focussen op het straffen van de daders. In de praktijk blijkt dat vooral jongeren zich meer bewust moeten worden van de beste manier om conflicten op te lossen”, aldus het OM eerder hierover.
De nu stilgelegde campagne ‘Legumai beef, por otro!’ begon in december 2019, maar werd stopgezet werd vanwege de coronapandemie. Er werd onder andere een korte film vertoond op middelbare scholen die ging over conflicten onder jongeren. Met deze campagne hebben de justitiële organisaties die hebben samengewerkt aan dit onderwerp (de Kerncommissie Restorative Justice) via de scholen geprobeerd te laten zien dat misverstanden en conflicten op een vreedzamere manier kunnen worden opgelost. Maar in 2022 startte ook ‘Sendé…. ta konsiente!’, een bewustwordingscampagne gericht op jongeren tussen de 10 en 24 jaar waarin zij gewezen werden op de gevolgen van de keuzes die ze maken. Er zijn thema’s behandeld zoals seksualiteit, drugs en alcohol, maar ook agressie op scholen, groepsdruk en de ‘gang’-problematiek.
Geweld op scholen steekt overigens telkens weer de kop op en in een Statenvergadering dit jaar nog trokken schoolbesturen aan de bel vanwege het pestgedrag onder leerlingen, de rol van sociale media hierin, geweld in de thuissituatie en de grote behoefte aan meer schoolmaatschappelijk werkers.
Mediation in strafzaken, is ook een herstelrechtvoorziening. Deze is in 2023 verder uitgewerkt. In totaal is er in 2023 in 21 strafzaken mediation ingezet. Uitgelegd wordt: ,,Strafzaken die zich lenen voor bemiddeling of mediation worden opgepakt door een poule van externe mediators in strafzaken. In 2023 is het gelukt om mediation in strafzaken verder onder de aandacht brengen bij de medewerkers van het OM en het Korps Politie Curaçao (KPC). Het OM heeft zich ingezet voor het verbreden van de bewustwording omtrent de mogelijkheden van mediation, bemiddeling en herstelrecht. Dit is vormgegeven door trainingen en (online) masterclasses aan te bieden aan zowel het eigen personeel als ketenpartners.
Ook bemiddeling is een herstelrechtvoorziening die veelal in zaken wordt ingezet waar de strafbaarheid van de feiten onduidelijk is of zaken waaraan de politie veel aandacht en tijd moet besteden en waarbij het strafrecht vaak een te zwaar middel is om toe te passen. Hierbij kan gedacht worden aan burenruzies, (eenvoudige) mishandeling, (lichte) bedreiging en vernieling. In 2023 zijn er elf gevallen geweest van strafrechtelijke bemiddeling.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.