Procentuele daling aangiftegedrag loon- en omzetbelasting

Van onze redactie
Willemstad - De hoeveelheid bedrijven die maandelijks tijdig aangifte omzetbelasting (ob) en loonbelasting (lb) indient en de verschuldigde belastingen afdraagt, neemt toe. Maar het percentage ob- en lb-plichtigen dat compliant gedrag vertoont, biedt opvallend genoeg een ander beeld.

complianceDat blijkt na analyse door het Antilliaans Dagblad van de Managementrapportage januari-maart 2024 van de Belastingdienst. In een destijds uitgebracht persbericht benadrukte het ministerie van Financiën in verband met de compliance vooral de absolute aantallen, waarop deze krant verzocht om informatie over de percentages.
Vanaf de start van de compliance-werkzaamheden in juni 2021 is een stijgende lijn zichtbaar van het aantal ondernemers dat maandelijks tijdig een ob-aangifte indient en de verschuldigde ob ook daadwerkelijk afdraagt. Ditzelfde beeld is zichtbaar bij de werkgevers voor wat betreft de verschuldigde van de werknemers ingehouden en vervolgens af te dragen loonbelasting.
Terwijl het betalingsgedrag nog een licht stijgende trend vertoont, is in 2023 een dalende trend zichtbaar voor wat betreft het aangiftegedrag. Uit de onderliggende data wordt duidelijk dat het aantal ob-plichtigen is gestegen van 14.725 tot 15.842 (+7,6 procent). Ook is een stijging van het aantal tijdige aangevers (‘niet nihil’) zichtbaar.
,,Helaas moet ook worden vastgesteld dat het aantal ob-plichtigen dat niet, of niet tijdig de ob-aangifte indient, significant is gestegen van 2.541 tot 4.007 (+57,7 procent)”, zo leest de redactie in de rapportage.
Eenzelfde beweging is zichtbaar in de data van de lb-plichtigen gedurende 2023. De hoeveelheid lb-aangifteplichtigen is gestegen van 7.945 naar 8.209 zaken. Echter, gelijktijdig is het aantal bedrijven dat níét tijdig of zelfs géén aangifte doet toegenomen van 796 naar 1.240.
Het resultaat is dat, ondanks alle aandacht voor compliance en de (vaak jubel)publiciteit eromheen, het percentage dat ‘tijdig aangifte’ doet juist is gedaald in plaats van toegenomen. Bij de ob was dat begin 2023 nog 82,7 procent en bij jaareinde nog maar 74,7 procent. Bij lb was dit 90 procent en is dit gezakt tot 84,9 procent.
Met andere woorden: een kwart doet níét tijdig aangifte omzetbelasting. En bij loonbelasting laat 15 procent van de ondernemers langer dan wettelijk toegestaan op zich wachten wat betreft aangifte en afdracht.
,,Een nadere analyse moet uitwijzen wat hiervan de oorzaak is”, meldt de rapportage. Ten aanzien van de omzetbelasting - de belangrijkste bron van inkomsten van de Curaçaose overheid - wordt gesteld: ,,Mogelijk gaat het om ondernemingen die niet meer actief zijn en derhalve uit de populatie ob-plichtigen moeten worden verwijderd.”
De actieve monitoring van non-compliance is volgens de Belastingdienst zelf ‘essentieel om de belastingopbrengsten te verhogen en te voorkomen dat belastingschulden verder oplopen’. Non-compliance op het gebied van aangifte- en betalingsgedrag wordt daarom periodiek gemonitord en gerichte acties worden ondernomen om het compliance-percentage te verhogen.
In 2023 is deze verhoging niet het geval; eerder het omgekeerde. Een nadere analyse zal worden uitgevoerd in het tweede kwartaal van 2024. Ook zal dan worden vastgesteld of deze trend zich in de eerste drie maanden van dit jaar heeft voortgezet.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.