Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De dertig grote deposanten die samen nog 301 miljoen gulden te vorderen hebben van de failliete Girobank, kunnen vermoedelijk maximaal een tiende van hun geld terugverwachten.

GirobankHet bestuur van Gi-ro Settlement Holding (GSH) stelt dat er op dit moment zicht is op ‘een mogelijke extra uitbetaling van ongeveer 10 procent op de uitstaande vorderingen van deposanten op de Girobank’.
GSH-bestuurders Thomas Domhoff en Camillo Bakhuis geven aan dat de deposanten die nog gezamenlijk 301 miljoen te vorderen hebben van de Girobank ‘veel sneller duidelijkheid krijgen over een mogelijke restbetaling’.
Maar eerst willen zij uitleggen en benadrukken dat GSH en Girobank ten onrechte vaak als één entiteit met elkaar verward worden. ,,Girobank is een instelling die failliet is gegaan en afgewikkeld wordt.”
Omdat de Centrale Bank CBCS een claim van 267 miljoen gulden op Girobank heeft, vanwege eerdere kapitaalinjecties, had de CBCS het recht op de leningenportefeuille als garantie (pandrecht) verkregen van de Girobank. ,,GSH is een aparte entiteit die als ‘special purpose vehicle’ is opgericht. GSH is dus geen rechtsopvolger van de Girobank, ook al doet de ‘G’ in GSH dat wel vermoeden.”
GSH had in maart 2021 een lening ontvangen van Land Curaçao (lees: eigenlijk uit Nederland), om Girobank-deposanten tot een maximum van 1,2 miljoen uit te betalen. Om aan die lening te kunnen voldoen heeft de CBCS haar pandrecht aan GSH overgedragen. De CBCS is zelf met een vordering van 267 miljoen op het Land Curaçao gebleven.
In de media is volgens GSH recent aangegeven dat het Land Curaçao uitstel heeft gevraagd bij de CBCS om aan deze vordering te gaan voldoen. ,,Deze lening van 267 miljoen moet niet verward worden met de lening van 170 miljoen die GSH aan het aflossen is.” En: ,,De deposanten zijn voormalige klanten van de Girobank en blijven met een vordering op Girobank”.

Uitbetaling
De rekensom tot extra uitbetaling van deposanten kan volgens de bestuurders van GSH ‘snel gemaakt worden’. De portefeuillewaarde bij overdracht van Girobank aan GSH betrof 224 miljoen; en niet 272 miljoen. Immers, tussen de due diligence van Deloitte van oktober 2020 en de werkelijke overdracht, zes maanden later, op 30 april 2021 heeft Girobank de leningenportefeuille zelf verder afgebouwd.
,,Als je hier 170 miljoen vanaf trekt om Nederland terug te betalen, blijft er bruto nog 54 miljoen over. Als je vervolgens de oprichtings-, uitwinnings- en verdere operationele kosten van GSH verrekent, zal er sprake zijn van een restpotentieel van maximaal 30 miljoen ofwel 10 procent.”

Kasresultaat GSH van 20,8 miljoen...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.