2023 het jaar van de nieuwe onderlinge regeling

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Tijdelijke Werkorganisatie (TWO) die de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten ondersteunt met de hervormingen in de Landspakketten heeft in 2023 19,7 miljoen euro uitgegeven ten behoeve van de uitvoering van de Landspakketten. Dat blijkt uit het gisteren aangeboden jaarverslag 2023.

TWOjaarverslag,,In 2022 was dit 14,2 miljoen euro en in 2021 10,55 miljoen euro. Dit betreft zowel financiering van projecten (programma), als kosten voor medewerkers van de TWO, andere Nederlandse vakdepartementen en experts die worden ingeleend of ingehuurd voor specifieke projecten in de Landen (apparaat). De verdeling van de bestedingen voor 2023 14 miljoen euro aan programma en 5,7 miljoen euro aan apparaat. Voor Aruba is in 2023 in totaal 3,1 miljoen euro aan reguliere programma-uitgaven gedaan. Voor Curaçao is dat 5,8 en Sint Maarten 5 miljoen euro.
Judith Jeurissen, programmamanager van de TWO stelt in het voorwoord dat 2023 een jaar is dat in het teken stond van de nieuwe onderlinge regeling ‘Samenwerking bij Hervormingen’, de overgang van onderzoek naar implementatie en, ‘bovenal, van synergie creëren’.
Bij Curaçao is in het jaarverslag geschreven over het belang van het verlagen van ‘red tape’ en de kosten van zakendoen. Ook wordt over de visie van het onderwijs in 2030 gesproken: het moet duurzaam en financieel draagbaar zijn, en iedereen moet gelijke kansen krijgen om zich te ontwikkelen.
Over red tape staat meer specifiek dat uit meerdere rapporten is gebleken dat de obstakels (‘red tape’) en kosten (‘cost of boing business’) voor ondernemers hoog zijn. ,,In 2021 is een nulmeting gedaan met gebruik van de World Bank Doing Business-methode. De urgentie om verbetering te brengen is hoog”, zo stelt Tamira La Cruz in de rapportage. Om de red tape te verminderen is een vijftal projecten uitgekozen. Op de vraag of de ondernemer al verandering heeft gemerkt stelt La Cruz: ,,Jazeker, de directievergunning voor aspirant-bestuurders en commissarissen, is afgeschaft en de afhandeling van de vestigingsvergunningen gaat sneller. Dit laatste wordt ook door ondernemers beaamd.”
Bij het onderwijs wordt gewerkt aan verdere ontwikkeling met het ‘Programa Mehorashon di Enseñansa Kòrsou’ (Programma Verbeteren Onderwijs Curaçao). Dit programma vloeit voort uit de nulmeting van het onderwijs en is de basis voor het maken van onderwijsbeleid door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) en wijzigingen in de onderwijswetten. Er zijn vijf kernverbeteringen: digitalisering, onderwijsaanbod, onderwijssysteem, onderwijskwaliteit en onderwijshuisvesting. Wladimir Kleinmoedig van OWCS stelt in het jaarverslag: ,,Wij willen erg veel als land, maar komen handen tekort. Wij zijn in het leerproces om keuzes te maken en voorrang te geven aan de prioriteiten.”
Ook over de financiering wordt wat gezegd, want investeren in onderwijs kost geld. Kleinmoedig wijst op het belang van samenwerking, een bedrijfskundige benadering en de economische ontwikkeling. ,,In dit kader is onderzoek en opzet van een spreidingsplan voor het onderwijs op Curaçao als één van de belangrijke activiteiten opgenomen in de roadmap. Wij zijn erg blij dat OWCS mag rekenen op betrokkenheid en financiële bijdrage van de TWO in deze trajecten. Op basis van dialoog en opzet van een gezamenlijke agenda plannen OWCS en de TWO diverse trajecten ter verbetering van het onderwijs”, aldus Kleinmoedig.
In het jaarverslag wordt de lezer verder meegenomen naar onder andere de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering in de drie landen en de ervaring van een Rijkstrainee met een diepgewortelde verbondenheid met Sint Maarten.
Er zijn ook verhalen uit de drie landen. Zo wordt de Aruba Fair Trade Authority (Afta) uitgelicht en wat dat betekent voor de concurrentie voor (kleine) ondernemers. Ook wordt stilgestaan bij het belang van een goed financieel beheer voor Aruba, zodat de overheid op verantwoorde wijze verantwoording kan afleggen.
Bij Sint Maarten wordt ingegaan op het bevolkingsonderzoek naar chronische aandoeningen. Met de resultaten hiervan kan de overheid beter beleid formuleren. In een ander artikel wordt ingegaan op de hervormingen om het socialezekerheidsstelsel en de arbeidsmarkt van Sint Maarten te versterken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.