SER: Leegstand van 8.903 woningen in beheer van FKP

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Sociaal-Economische Raad (SER) constateert dat een groot deel van de volkswoningen onder beheer van de Fundashon Kas Popular (FKP) aanzienlijke bouwkundige mankementen vertoont. ,,Uit de analyse blijkt dat deze woningen kampen met diverse gebreken die niet alleen de leefbaarheid verminderen maar ook de veiligheid van de bewoners in gevaar kunnen brengen”, aldus de SER in het meest recente advies over de volkshuisvesting naar aanleiding van een door de PAR ingediend wetsvoorstel.

F01Veel FKPUit de gegevens afkomstig van FKP wonen ongeveer 1.500 personen in woningen met significante bouwkundige mankementen en staan daarom als woningzoekende ingeschreven. Woningen in slechte staat vertonen één of meer gebreken die hersteld moeten worden om veilig en geschikt onderdak te verschaffen. Zeer slechte woningen bieden geen veilig en geschikt onderkomen meer en vormen een gevaar voor de gezondheid, veiligheid en het welzijn van de bewoners. De SER constateert dat er geen officieel vastgestelde norm is voor wat precies onder ‘slechte’ of ‘zeer slechte’ bouwkundige staat wordt verstaan. ,,De Bouw en Woningverordening 1935 (BWV) biedt enkele richtlijnen. Er is dringend behoefte aan een officiële lijst met criteria en normen om de bouwkundige staat van woningen consistent te kunnen beoordelen en aan te pakken. Zonder deze norm kan er geen effectieve en rechtvaardige strategie worden ontwikkeld om de woonkwaliteit te verbeteren en de woningnood op Curaçao aan te pakken”, aldus het adviesorgaan.

Vastgesteld wordt dat renovatie een essentieel instrument is om de kwaliteit van bestaande woningen te verbeteren en de woningbehoefte op een kosteneffectieve manier aan te pakken. En zo suggereert de SER: ,,Dit kan helpen om de wachtlijst van FKP te verkorten door bestaande woningen zoveel mogelijk beter geschikt te maken voor bewoning. Er is een meerjaren-onderhoudsplan nodig om de onderhoudsbehoeften systematisch aan te pakken. Hierbij moet rekening worden gehouden met de draagkracht van huurders, de mogelijkheid van subsidies of het inschakelen van bijstand.”

In het algemeen stelt de SER vast dat er geen duidelijke indicatie is van de technische staat van de circa 3.500 volkswoningen onder beheer van FKP vanwege een ontbrekende nulmeting. ,,Een dergelijke nulmeting is nodig om de gerelateerde kosten beter te begroten en de adequate instandhouding van de woningvoorraad te garanderen.”

Voorts is er sprake van leegstand, al dan niet vanwege een slechte staat met een groei in de absolute leegstand. Inclusief leegstand als gevolg van wisseling van huurders, is deze opgelopen van 5.059 woningen in 2011 naar 8.903 in 2023. Het gaat hier om woningen in beheer van FKP, inclusief sociale woningen. ,,Dit draagt bij aan het woningtekort en de verlenging van de wachtlijst voor sociale huurwoningen”, zo wordt eraan toegevoegd. ,,Door de slechte bouwkundige staat van veel woningen is de wachtlijst voor sociale huurwoningen bij FKP langer. Er moet prioriteit worden gegeven aan het opknappen en verbeteren van deze woningen om de woonkwaliteit te verhogen en de druk op de wachtlijst te verminderen. Naast renovatie is er ook behoefte aan nieuwbouw en adequate huursubsidieregeling om te voldoen aan de woningbehoefte, vooral voor huishoudens met een laag inkomen en speciale doelgroepen die financieel niet draagkrachtig genoeg zijn om een eigen woning te bouwen en te onderhouden.”

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.