Hof: Na uitwerking definitief ontwerp beslist ministerraad

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De vernieuwbouw van het Stadhuis in Punda, waar normaal gesproken het Gemeenschappelijk Hof is gevestigd, kost naar schatting 35 miljoen gulden. Deze krant haalt dit uit de jaarrekening 2023 van het Hof.

F03 HofDe stuurgroep - bestaande uit de minister van Justitie, de minister van Financiën en de minister van VVRP (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning) van het Land Curaçao - heeft in december 2023 ingestemd met het voorlopig ontwerp van het Stadhuis.

Daarbij zal het monumentale gedeelte van binnen volledig worden gerenoveerd. Het achterliggende deel, dat in 1985 is gebouwd, wordt gesloopt en waarbij vervolgens nieuwbouw wordt gepleegd.
Het gaat bij dit laatste om het deel dat grenst aan de Waterfort Boogjes. Na de sloop komt er een moderne constructie op ‘pilaren’, waardoor eronder kan worden geparkeerd. Bijzonder is ook dat het de bedoeling is dat er tussen de ’21 traptreden’ een doorgang komt naar de Boogjes.

De totale investeringskosten worden geraamd op rond de 35 miljoen, welke verwerkt zijn in de begroting van het Land Curaçao. ,,Het definitief ontwerp wordt in de periode januari tot en met juli 2024 uitgewerkt, waarna de ministerraad een definitief besluit zal nemen over de realisatie van het project”, aldus de toelichting op de jaarrekening.

Ter aanvulling zegt de president van het Hof, Mauritsz de Kort: ,,De periode voor de uitwerking van het definitief ontwerp zal minstens tot einde van het jaar duren.”
Met het Nationaal Restauratie Fonds (NRF) heeft De Kort vorig jaar de plannen besproken om het monumentale Stadhuis op Curaçao te renoveren, waarbij er vanuit het NRF als mogelijkheid een lening kan worden verstrekt met een lage rente. Zo staat te lezen in het jaarverslag.

Huurcontract ‘Kas di Korte’ verlengd
In het boekjaar 2020, in augustus, is de verhuizing van de medewerkers van de vestiging Curaçao die zowel in het Stadhuis als tijdelijk in het KNSM-gebouw gehuisvest waren, naar het gebouw ‘Kas di Korte’ (het voormalige KPMG-gebouw) in gang gezet. Deze verhuizing was noodzakelijk omdat na grondig onderzoek was gebleken dat een ingrijpende renovatie van het hele Stadhuisgebouw noodzakelijk en onontkoombaar is. Het Stadhuis kampt met diverse structurele problemen zoals ruimtegebrek, slechte luchtkwaliteit, schimmelvorming en betonrot, verouderde krachtinstallaties, rioleringsproblemen, termieten, en veiligheidsrisico’s. In het najaar van 2018 werd het probleem van de luchtkwaliteit acuut waardoor de administratie (back office) tijdelijk naar een ander gebouw (KNSM-gebouw) verplaatst moest worden en ook een verdieping in dat gebouw moest worden bijgehuurd om meer medewerkers te plaatsen. Teneinde de renovatie te kunnen uitvoeren is bovengenoemde tijdelijke huisvesting van het Hof noodzakelijk, incrementele verbouwing is niet mogelijk. In een vergadering van de Raad van Ministers op 1 november 2019 is toestemming verkregen voor de huur van het alternatieve gebouw (Kas di Korte), raming van de verbouwingskosten op de kapitaaldienst en aanwending van verjaard verklaarde derdengelden die het Land Curaçao toekomen voor de financiering van deze tijdelijke huisvesting.

Het Hof heeft een huurovereenkomst voor drie jaar gesloten met het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) voor het Kas di Korte. Het huurcontract is begin 2023 verlengd. De maandelijkse huurvergoeding bedraagt 210.277 gulden, inclusief servicekosten en inclusief omzetbelasting.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.