Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Liam Mau-Asam, die recentelijk is geslaagd voor havo 5 aan het Radulphus College, is de gelukkige aan wie de eerste Tula Beurs - ter waarde van 10.000 euro - is toegekend.

TulaBeursDe studiebeurs is in het leven geroepen door het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), in het kader van de excuses en herdenking van 160 jaar slavernijverleden en de rehabilitatie van Tula.
Deze beurs is specifiek gericht op studenten die voornemens zijn een tweedegraadsopleiding tot geschiedenisleraar aan een hogeschool te volgen. De beurs dient ter aanvulling op de studiefinanciering die betreffende studenten via DUO ontvangen.
Studenten die in aanmerking wilden komen voor de Tula-studiebeurs, konden zich hiervoor aanmelden en moesten aan een aantal selectiecriteria voldoen. Zo moesten zij onder andere een motivatiebrief schrijven en een essay van 350 woorden over de rehabilitatie van Tula. Ook een referentiebrief van de school maakte deel uit van de eisen.
Het Curaçaose ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) laat weten dat zij in totaal twee aanmeldingen hebben ontvangen, van Liam Mau-Asam en van Evara Leoneta. Beiden zouden volgens het ministerie ‘ruimschoots’ hebben voldaan aan de gestelde criteria.
Hoewel OWCS heeft besloten om beide studenten te zullen betrekken bij relevante evenementen en waar mogelijk zal faciliteren om, na voltooiing van de opleiding, de arbeidsmarkt op het eiland te betreden, is na een zorgvuldige beoordeling besloten om de beurs toe te kennen aan Mau-Asam. ,,De doorslaggevende factoren waren zijn toewijding aan geschiedenis, docentschap, zijn zelfstandigheid en de planmatige aanpak bij het kiezen van het opleidingsinstituut”, zo is te lezen in een persverklaring van het ministerie.
OWCS-minister Sithree van Heydoorn feliciteert Liam Mau-Asam met de toekenning van de Tula Beurs. Hij wenst beide studenten, die op het punt staan een spannende nieuwe fase in hun leven te beginnen, veel succes met hun studie en hun verblijf in Nederland. Hij benadrukt ook het belang van hun persoonlijke ontwikkeling tijdens deze bijzondere periode en hoopt beide studenten in spe over een aantal jaar als docenten te mogen verwelkomen.
Nu de eerste Tula Beurs is uitgereikt, zal deze in de academische jaren 2025-2026, 2026-2027 en 2027-2028 in totaal nog drie keer worden toegekend aan een student.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.