Wel minder inkomsten uit collegegelden studenten

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De University of Curaçao (UoC) Dr. Moises da Costa Gomez heeft het boekjaar 2023 afgesloten met een voordelig resultaat van 1,08 miljoen gulden, wat overeenkomt met 4,26 procent van het totaal aan inkomsten van 24,4 miljoen vorig jaar.

UoCdelanoyDat leest het Antilliaans Dagblad in de jaarrekening over het voorgaande jaar. Deze krant heeft daartoe het 47 pagina’s tellende document opgevraagd.
Vergeleken met 2022 was het financieel resultaat over 2023 ruim 166.000 gulden beter. De ‘winst’ komt bijna geheel overeen met de extra subsidie van 1 miljoen die de nationale universiteit boven op het vaste bedrag van 14 miljoen ontving.
Al met al stegen de inkomsten vorig jaar met 1,39 miljoen, voornamelijk als gevolg van de genoemde hogere landsbijdrage en ook door meer inkomsten uit verleende diensten en uitgevoerde projecten.
Wel zag de UoC een verminderde opbrengst uit collegegelden van studenten. Namelijk 226.900 gulden minder, als gevolg van minder inschrijvingen van studenten. Inkomsten uit geleverde diensten daarentegen stegen met 147.300, terwijl projecten de universiteit 1,35 miljoen meer opleverden.
,,Het management van de UoC bleef de uitgaven zorgvuldig beheersen met een strenge kostenbesparingsdiscipline en budgetbewaking. Ondanks die inspanning blijft de financiële gezondheid van de universiteit zeer kwetsbaar”, schrijft rector magnificus Francis de Lanoy.

Nieuw bedrijfsmodel
De raad van toezicht (RvT) en het management van de universiteit werken aan een ‘nieuw bedrijfsmodel voor de universiteit’ dat moet leiden tot een toename van de inkomsten. De universiteit streeft ernaar dit te realiseren door het maximaliseren van de output van haar stichting Curaçao Institute for Professional and Advanced Studies (Cipas) en het University of Curaçao Research Institute (Ucri). ,,Deze entiteiten zullen zich voornamelijk richten op professionele educatieve programma’s en trainingen, inclusief levenslang leren, en onderzoeksprojecten.”
De rector stelt in zijn verslag dat het vermeldenswaard is dat ondanks de uitdagingen van het jaar 2023 en de financiële beperkingen van de UoC, de universiteit erin is geslaagd haar hoofdtaken te vervullen zoals beschreven in de Universiteitslandsverordening (LUoC). ,,Deze taken bestaan voornamelijk uit het aanbieden van hoger onderwijs om studenten voor te bereiden op een professionele carrière, wetenschappelijke praktijk en het bevorderen en deelnemen aan onderzoeks- en gemeenschapsprojecten.”
Vorig jaar bestond de RvT uit de volgende personen: Sueena Francisco (tevens voorzitter), Darick Jonis, Anna Maduro, Kevin van Trikt en Carlien de Witt Hamer. Rector magnificus De Lanoy, die in oktober 2012 aantrad en later diverse keren een herbenoeming kreeg, zal later dit jaar aftreden; de RvT heeft de werving van een nieuwe rector magnificus in november al opgestart.

Universiteit kost 24,7 miljoen per jaar...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.