Van onze redactie
Willemstad/Philipsburg - Vanaf 1 juli lanceert de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in beide landen een zogeheten teaser-campagne om interesse te wekken voor de nieuwe gezamenlijke munteenheid, de Caribische gulden.

F02Caribische gulden,,Deze campagne markeert het begin van een maandlange ontdekkingsreis, vooruitlopend op de introductie van de Caribische gulden op 31 maart 2025”, aldus de CBCS. ,,Zowel inwoners van Curaçao als Sint Maarten zullen een prominente rol spelen in de campagne.” Het object zelf wordt voorlopig nog niet getoond.

Met bekende gezichten en ‘een vleugje mysterie’ is de campagne bedoeld om de nieuwsgierigheid naar de nieuwe nationale munt te prikkelen. De campagne loopt tot 22 augustus dit jaar. Op die dag wordt het ontwerp van de bankbiljetten en munten van de Caribische gulden tegelijkertijd onthuld op Curaçao en Sint Maarten.

,,Na de onthulling van het ontwerp wordt een voorlichtingscampagne gestart om het publiek vertrouwd te maken met de nieuwe munteenheid. Deze campagne zal informatie geven over de kenmerken van de bankbiljetten en munten, evenals het verhaal achter het ontwerp.”

Daarnaast zal de CBCS beginnen met het trainen van bank- en winkelpersoneel in het gebruik van de nieuwe munt. De nieuwe bankbiljetten en munten van de Caribische gulden zullen in 2025 na een gezamenlijke circulatieperiode van drie maanden probleemloos de Nederlands-Antilliaanse gulden vervangen.

CBCS: ,,Een veilige munt blijft een pijler van een moderne economie.” De invoering van de Caribische gulden is het resultaat van het besluit van de regeringen van Curaçao en Sint Maarten om na de herstructurering van de (ei)landen in 2010 een monetaire unie te vormen met een gemeenschappelijke munt.

Sinds 2010 gebruiken de twee landen echter de munteenheid van een land, de Nederlandse Antillen, dat niet meer bestaat. De invoering in 2025 is óók noodzakelijk vanwege de verwachte afname en uiteindelijke uitputting van de voorraden bankbiljetten en munten van de Nederlands-Antilliaanse gulden. De verouderde specificaties van deze bankbiljetten en munten dragen het risico voor de circulatie van goed nagemaakte vervalsingen.

,,Om het vertrouwen van het publiek, het bankwezen en het bedrijfsleven in de nationale munt te behouden, bevat de nieuwe Caribische gulden moderne echtheidskenmerken die de efficiëntie van het betalingssysteem helpen waarborgen”, zo meldt de Centrale Bank.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.