Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Zowel werkgevers als de overheid moeten actief diversiteit en inclusie in alle economische sectoren ondersteunen. Dat benadrukte Raul Henriquez van de SER vorige week tijdens een bijeenkomst gericht op de bevordering van een inclusieve arbeidsmarkt.

F06 ArbeidsmarktDeze bijeenkomst werd georganiseerd door Human Rights Defense Curaçao (HRDC), in samenwerking met de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Pan American Development Foundation (PADF). Vertegenwoordigers van diverse organisaties waren aanwezig, waaronder de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC), Machinery and Energy BV, Kolektivo Curaçao Foundation, Stichting Hulp aan Auditief Gehandicapten, Sentro Solari, Deloitte Caribbean, Klinika Capriles, Fundashon Alton Paas en Curaçao Investment & Export Promotion Agency (Cinex).

De SER-directeur opende de bijeenkomst virtueel. Hij benadrukte de noodzaak van heldere beleidsmaatregelen en strategieën voor een inclusieve arbeidsmarkt. Hij riep op tot concrete stappen om discriminatie op de werkvloer aan te pakken, gelijke kansen voor alle werknemers te waarborgen en maatregelen te implementeren die inkomensgelijkheid bevorderen.

Raynel Martis, directeur van PADF Aruba en Curaçao, modereerde de bijeenkomst en gaf inzicht in regionale initiatieven en de expertise van PADF gericht op het ondersteunen van kwetsbare groepen en de samenwerking met de overheid, NGO’s en de private sector om migranten op te nemen in de arbeidsmarkt. Hij verwees naar lopende projecten in, onder andere, Colombia, Brazilië, Trinidad & Tobago, Aruba en Curaçao.

Raymond Jamanika, directeur van HRDC, benadrukte de noodzaak van een inclusieve arbeidsmarkt door de toegankelijkheid van stedelijke centra en gebouwen voor mensen met een beperking te verbeteren. Hij stelde dat ongedocumenteerde migranten en personen met een beperking gelijke rechten hebben als iedereen. Ook sprak hij over de noodzaak van samenwerking met maatschappelijk verantwoorde investeerders.

Barbara Perquin, senior adviseur bij de SER, schetste de geschiedenis van de inspanningen, beginnend met het verzoek van de minister-president in 2018 voor een ‘Bevolkingsbeleid voor Curaçao’. Dit leidde tot het symposium ‘Migration and Socio-economic Development’ in mei 2019, twee SER-verkenningen, twee rondetafelgesprekken en een vervolgsymposium. Deze inspanningen resulteerden in een briefadvies van de SER aan de regering van Curaçao in mei 2023 en een manifest voor een inclusieve arbeidsmarkt, aangeboden op 24 november 2023 aan diverse belanghebbenden.

Alex Rosaria, program manager bij HRDC, pleitte voor een bijwerking van het bevolkingsbeleid. Hij stelde dat verhoging van de AOV-leeftijd geen langetermijnoplossing is en benadrukte de noodzaak van bevolkingsgroei en evaluatie van historische migratieaanpakken.

Tot slot benadrukten de aanwezigen het belang van toegankelijke transportmiddelen, gebouwen, job coaching en opleiding voor personen met fysieke en mentale beperkingen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.