Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Wetenschappers hebben in de buurt van Curaçao een nieuw kilometerslang koraalrif ontdekt dat in opvallend goede staat verkeert. Zo begint een artikel in het Algemeen Dagblad in Nederland.

F06 koraalrifDe mariene onderzoeker Furu Mienis wordt aangehaald. Zij zegt: ,,Dit is waarschijnlijk het topje van de ijsberg.” Mienis is marien geoloog bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (Nioz) en deed onder andere met de Curaçaose Mark Vermeij van het biologisch onderzoeksinstituut Carmabi onderzoek op en bij de Nederlands-Caribische eilanden binnen het onderzoeksproject ‘sealink caribbean’.

Over de recente vondst, waarvan in het AD verslag wordt gedaan, is niet direct (online) informatie terug te vinden bij Nioz, sealink carbbean of andere (sociale) media.

In de Nederlandse krant wordt uitgelegd dat het om een koraalrif gaat op 500 meter diepte dat ontdekt is door dertien wetenschappers die met een diepzee camerasysteem op het ‘natuurfenomeen’ stuitte. Mienis is verheugd dat het ‘met dit koraal juist goed gaat’. Daartegenover staat de verbleking en afbraak van koraal in ondiepere wateren vanwege de opwarming van de zee door klimaatverandering, maar ook door vervuiling zoals ongezuiverd rioolwater en pesticiden.

AD: ,,De expeditie van januari maakt deel uit van het onderzoeksproject Sealink. Daarin werken Nederlandse en Caribische universiteiten en onderzoeksinstituten samen om beter uit te zoeken wat de bedreigingen zijn voor het koraal in Caribisch Nederland, en hoe het beter is te beschermen. Voor de lokale economieën vormt het toerisme dat eropaf komt tegelijkertijd een belangrijke inkomstenbron.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.