Schoolbesturen: Problemen met leerlingen steeds complexer

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Waar schoolbesturen inmiddels grote behoefte aan hebben, is ondersteuning voor de leerkrachten. Weliswaar is er aandacht voor leerkrachten met betrekking tot hoe zij om kunnen gaan met het toenemend aantal leerlingen met problemen, maar voor de leerkracht die zelf in de knel komt is geen extra aandacht.

kolegioDat is gisteren naar voren gekomen tijdens een bijeenkomst in de Staten met zes verschillende schoolbesturen.
,,De docent is de sleutelfiguur in het onderwijs. Maar in het bekostigingssysteem voor het onderwijs (het V&V-stelsel) is er geen financiële ruimte voor de leerkracht die hulp nodig heeft. Een vertrouwenspersoon binnen de school wordt niet gefinancierd. We maken nu gebruik van Arbo Consult waar docenten begeleid kunnen worden. Maar Arbo is gelimiteerd, want niet alleen het onderwijs is daar klant. Nu worden soms ook de gelden van de Stichting Nascholing Onderwijsgevenden en Onderwijsondersteunenden Curaçao (Snooc) gebruikt voor individuele begeleiding van een leerkracht, terwijl dit geld eigenlijk bedoeld is voor bij-, na- en herscholing. Daar komt bij dat het salaris van de Curaçaose leerkracht in vergelijking met Bonaire en Aruba het laagste is. Dat maakt het beroep onaantrekkelijk voor toekomstige leerkrachten, zittende docenten trekken weg en er is sprake van demotivatie. We merken ook dat de kwaliteit van de afgeleverde studenten door de Lerarenopleiding Funderend Onderwijs (Lofo) te laag is en zij nog veel begeleiding nodig hebben als ze eenmaal voor de klas staan”, zo is naar voren gebracht.
In de Staten is verder diep ingegaan op de sociaal-emotionele problemen en vooral ook complexe problematiek van leerlingen. De problemen komen steeds meer de school in en daardoor kan soms nog maar moeilijk aan de basistaak van lesgeven voldaan worden. ,,Het aantal probleemkinderen neemt niet zozeer toe, maar wel de complexiteit van de problemen”, zo is uitgelegd.
,,Er is een dubbel aantal schoolmaatschappelijk werkers (SMW) nodig dan dat nu vergoed wordt via het V&V-stelsel. We hebben 25 SMW’s nodig voor alle scholen tezamen. Maar op dit moment hebben sommige scholen wel SMW’s in dienst, anderen niet, sommigen zijn op een school gestationeerd, anderen werken vanuit het schoolbestuur en moeten naar alle scholen toe”, zo is naar voren gebracht.
De complexe problemen die de school in komen, hebben te maken met armoede en honger, verslaving, emotionele en psychische problemen, afwijkend gedrag, opvoedingsproblemen thuis, relatieproblemen tussen ouders, veel pesten, ook cyberpesten en financiële problemen. ,,Het probleem van pesten dat vaak online gebeurt, is dat het niet meer zichtbaar is en leerkrachten bepaald gedrag van leerlingen niet zien aankomen”, zo wordt uitgelegd. ,,Als er eten gegeven wordt op school, is dat ook niet altijd de oplossing, want de problemen daarbuiten blijven hetzelfde en ook buiten school moeten kinderen goede voeding krijgen.” Verder blijkt uit de antwoorden van de schoolbesturen dat soms leerlingen een etiket opgeplakt krijgen van een lage intelligentie, terwijl de sociaal-emotionele problemen eigenlijk de boosdoener zijn. Daarom wordt tegenwoordig door de verwijzingscommissie extra goed gekeken naar de doorverwijzing van leerlingen naar het arbeidsgericht onderwijs (ago).

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.